Neberte si mikrotenový sáček na banány. Poslanci chtějí omezit plasty v obchodech

Nakupování ovoce

Každý Čech spotřebuje ročně v průměru až 400 mikrotenových sáčků. Poslanci by chtěli jejich používání omezit. Chtějí uzákonit, aby obchody povinně varovaly před tím, že sáčky škodí životnímu prostředí a lidé by je měli používat jen v nezbytných případech.

„Když člověk nakupuje banány, nemusíme je dávat do mikrotenových sáčků,“ řekl CNN Prima NEWS předkladatel pozměňovacího návrhu Ondřej Babka (ANO). Podepsala ho i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka, poslanec Jan Čižinský (za KDU-ČSL), pirátský poslanec František Elfmark a Jana Krutáková (STAN).

Návrh, který poslanci přilepili k novele zákona o odpadech, spočívá v tom, že obchody s větší rozlohou než 200 metrů čtverečních by vedle míst, kde si lidé berou mikrotenové sáčky, musely umístit cedulku s varováním. Pokud by obchody nařízení nedodržely, hrozila by jim pokuta až 50 tisíc korun.

Varování by mělo znít: „Prosíme zákazníky, aby v zájmu ochrany životního prostředí používali pro svoje nákupy poskytované plastové sáčky k nákupu ovoce, zeleniny a dalšího volně loženého zboží pouze v nezbytných případech a pouze v uváženém množství.“

Inspirace přišla ze Švédska

Poslanci se inspirovali modelem ze Švédska, které informační povinnost pro obchody už zavedlo. Podle Babky se díky tomu ve Švédsku podařilo snížit spotřebu mikrotenových sáčků o 11 procent.

„Nenavrhujeme restriktivní přístup v podobě zpoplatnění či zákazu mikrotenových sáčků, které by bylo zátěží jak pro samotné řetězce, tak zákazníky. Chtěli bychom, aby supermarkety a další obchody své zákazníky vzdělávaly a nabádaly k nižšímu využívání mikrotenových sáčků,“ dodal Babka.

Ministerstvo životního prostředí je proti

Pozměňovací návrh ale zatím nemá velkou podporu. Negativně se k němu postavil sněmovní výbor pro životní prostředí i samotné ministerstvo řízené Richardem Brabcem (ANO).

Podle ministerstva životního prostředí mohla ve Švédsku klesnout spotřeba mikrotenových sáčků i z jiných důvodů. Návrh podle něj není dostatečně odůvodněný. Ministerstvo také uvedlo, že „už nyní řada obchodníků v Česku ve svých prodejnách nadbytečné plastové obaly redukuje a dobrovolně poskytuje spotřebitelům opakovaně použitelné alternativy k lehkým plastovým taškám.“

Poslanci by měli o novele zákona o odpadech jednat ve středu odpoledne ve druhém čtení. Finální hlasování o pozměňovacím návrhu o mikrotenových sáčcích by tak mělo proběhnout během několika týdnů.

Pozměňovací návrh vznikl v rámci skupiny Youth, Speak Up, která sdružuje mladé politiky a zástupce organizací pro mladé lidi a je zaměřená na ekologii.

Tagy: