Český startup Lusq staví online platformu pro investiční byty se zaručeným výnosem. Letos jich nabídne stovku

lusq

Foto: Lusq

Tým investiční platformy Lusq

0Zobrazit komentáře

V posledních měsících se ukázalo, že pokud je něco důležité, pak je to jednoznačně držet nějaké prostředky také v hotovosti – a když je dobrá příležitost, využít je třeba k investicím. Může jít o investice do firem, vklad do akcií, crowdfunding nebo alternativní investiční platformy. Příležitosti se otevírají také na poli nemovitostí, kde se jednak zastavil příliv turistů a znovu se ve velkém začínají byty pronajímat místním a možnosti se otevírají i mimo turistické destinace.

Příležitosti chce využít i nový český startup Lusq, který postavil online platformu na investice do nemovitostí s garantovaným výnosem. Víceméně tak můžete jít a podobně jako v e-shopu si koupit byt, ať už plně za vlastní peníze, nebo až s 55% zajištěným financováním, které na sebe bere přímo Lusq. Teoreticky tak stačí do investičního bytu dát „jen“ nižší stovky tisíc a dál už se o nic nestaráte.

Lusq nejprve nemovitost na vlastní náklady vykoupí, zrekonstruuje a poté na ni případně nabere financování, kterým nejen splatí část svých nákladů, ale také umožní kupujícímu snížit počáteční vklad. Byt je vždy kupován na k tomuto účelu založenou družstevní společnost Lusq SPV, která nejprve byt vykoupí a pak prodá družstevní podíl kupujícímu. Princip je tedy stejný, jako když si koupíte družstevní byt. Až po splacení anuity lze pak případně převést byt do osobního vlastnictví.

Měsíčně jinak investorům standardně chodí určitá částka z pronájmu, která je ponížena o případnou splátku úvěru a prostředky vložené do fondu oprav. Startup na sebe bere náklady spojené s výpadkem příjmů od nájemníka, opravy a další problémy, přičemž klientovi nabízí průměrný výnos od 4 do 9 procent ročně.

lusq-w

Několik bytů, které jsou aktuálně na Lusqu k dispozici

„Možnost koupit si investiční byt online je jen špičkou ledovce. Skutečná práce se pro náš tým odehrává v zákulisí. Najít byt, usmlouvat dobrou cenu, pohlídat řemeslníky, seznámit se s nájemníkem a zajistit včasné platby, to je teprve know-how, na kterém stavíme,“ říká spoluzakladatel startupu Tomáš Petřík a naráží na fakt, že vložení peněz je vlastně ta nejjednodušší část – až rekonstrukce nebo pronájem berou nejvíce času.

Aktuálně jsou k dispozici byty v levnějších lokalitách, zpravidla v Chomutově, Karviné nebo Teplicích. Lusq odstartoval se sedmi nabízenými byty, ze kterých jsou již tři prodány. Do konce roku by jich startup chtěl mít na platformě zhruba stovku ze čtyř krajů. Od příštího roku by pak měl expandovat také na německý, rakouský a polský trh.

„Online investoři umí své prostředky zhodnocovat přes Zonky, Fundlift nebo Revolut, ale přímá investice do bytů prostřednictvím internetové platformy dosud chyběla. Rozhodli jsme se proto převést natolik komplexní věc, jakým je proces získání investičního bytu, do jednoho kliku. A to se nám za necelý rok podařilo,“ říká projektová manažerka Lusqu Viktorie Sládková.

Vedle Sládkové figurují ve startupu především spoluzakladatelé Tomáš Petřík a Jiří Paták, o kterém jsme nedávno psali v souvislosti s vývojem finančního antiviru. Vedle nich má ve firmě podíl také právnická kancelář Arrows, která pomáhá s právní stránkou věci.

jiripatak

Spoluzakladatel startupu Lusq Jiří Paták

Obdobné nápady už tu kdysi byly – platformu na podobné bázi rozjel před lety podnikatel Pavel Matoušek, který prostřednictvím Rentiero nabízel prodej podílových listů v daných nemovitostech, takže si kdokoliv mohl koupit jejich část a poté inkasovat svůj díl z pronájmu i prodeje.

Do Rentiera dal Matoušek a jeho společník přes 20 milionů korun, ale nakonec se služba kvůli právním tahanicím uzavřela. U Lusqu by podle zakladatelů takový problém nastat neměl.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym