Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaculík: Nejbližší dva zápasy musíme zvládnout, nebo bude po naději

  11:15
Neproměnit penaltu?! Kapitánu FC Vysočina Lukáši Vaculíkovi, který je v této disciplíně spolehlivým jihlavským specialistou, se to nestává často. Jenže právě zahozený pokutový kop v pondělním utkání v Brně jako by přesně ilustroval situaci, do které se Jihlava nyní dostala.
Jihlavský kapitán Lukáš Vaculík

Jihlavský kapitán Lukáš Vaculík | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Hostující celek následným debaklem 2:5 potvrdil aktuální krizi, do které se během šesti zápasů po restartu jarní části Fortuna: Národní ligy po koronavirové pauze zabředl.

„Špatně jsem to kopl. Nebylo to ani k tyči, ani razantní. A když brankář trefil směr, měl to usnadněné,“ lituje sedmatřicetiletý záložník.

Další debakl. Rozpadla se nám obrana, lamentuje jihlavský kouč

Situací, kdy jste nedal penaltu, si moc nevybavím. Vzpomenete si, kdy se vám něco podobného stalo naposledy
Vzpomenu. Ve třetím kole aktuální sezony v Třinci. A jestli si dobře pamatuji, tak to nyní byla moje teprve druhá neproměněná penalta v profi kariéře.

Nutno dodat, že to přišlo v hodně špatnou chvíli. Kdybyste pokutový kop proměnil, mohlo to tým vyburcovat.
Samozřejmě mě to mrzí. Nejsme v komfortní situaci, nejde nám to, nedaří se nám. Snažíme se chytit jednoduchými věcmi. Já jsem na hřišti od toho, abych tyto situace zvládal. A ve chvíli, kdy jsem penaltu nedal, tak to má i nějaký vliv na celý tým. Je to prostě chyba.

Ještě před přestávkou jste však dokázali snížit na 1:2. Jenže pak přišel poločas hrůzy a další tři inkasované góly. Co se stalo?
Fotbal rozhodují detaily. My jsme cítili, že utkání s Brnem ještě můžeme zvrátit: remizovat, možná i úplně otočit. Věřili jsme, že ač to byl fotbal nahoru dolů a Brno mělo v prvním poločase další šance, my jsme měli taky spoustu náznaků. A začali jsme dobře, hned ve 46. minutě jsme měli zajímavou situaci, kdy Zub (Lukáš Zoubele – pozn. red.) dostal míč před bránu. Ale nešli jsme za ním tak důrazně, abychom ho tam dotlačili. Minutu nato soupeř z podobné situace, kdy to nakopne před bránu a my to zase neodvrátíme, dá na 3:1. Přitom jsme trefili jejich hráče do hlavy, do ramena, nebo odkud se to odrazilo... To jsou malé střípky, které vás dostávají psychicky dolů. A v tu chvíli se to těžko otáčí. Protože dostat se zpět do zápasu dvakrát, třikrát, to není jednoduché.

Přitom na odpis jste byli už v šesté minutě, kdy jste prohrávali 0:2. A ještě jste se zvedli!
Stejně jako předtím v Chrudimi jsme měli špatný začátek a zase jsme se do zápasu dostali zpět. Dali jsme kontaktní gól. V poločase si říkáme, že to zkusíme. A podobně jako v Chrudimi kolem 50. minuty přijde rozhodující moment – odskočení na dvoubrankový rozdíl. A pak už je to složité.

Řada fanoušků FC Vysočina sledovala zápas v televizi a od komentátorů se dozvěděla, že Jihlava směrem dopředu utkání docela zvládla, ale defenziva byla doslova tragická. Souhlasíte?
Ano. My víme, že nás defenziva trápí. Ale ona nás svým způsobem trápila už na podzim. Protože jsme sice v prvních čtyřech kolech dokázali vždy uhrát nulu, ale od čtvrtého do šestnáctého kola se nám to už nepovedlo. To si přitom myslím, že na podzim jsme hráli líp a většina hráčů měla lepší formu. Jenže ve venkovních zápasech jsme brali jenom po bodu, protože jsme vždy inkasovali. Měli jsme snad čtyři nebo pět remíz 1:1.

Na druhou stranu: co byste za to na jaře dali. Jen v posledních dvou zápasech jste inkasovali devětkrát!
V zimě odešel stoper Momo Tijani, na kterého byla obrana zvyklá. S tím jsme sice počítali, ale hned ve třetím jarním zápase se v patnácté minutě zranil Tlusťoch (Petr Tlustý – pozn. red.), další stěžejní člen stoperské dvojice. Teď sice máme zajímavého talentovaného hráče, Karla Pojezdného, o kterém si myslím, že má budoucnost. Ale před rokem hrál druhou dorosteneckou ligu. A naskočit do druholigového mančaftu dospělých, táhnout ho, neudělat chybu a být osobnost, to není takhle jednoduché. A Waly Diouf, který přišel v zimě, se taky potřebuje adaptovat. Takže bohužel potřebujeme čas, který nyní nemáme. Protože zápasy jdou rychle po sobě a utíká nám to místo v baráži, o které jsme chtěli hrát.

Lukáš Zoubele v pozápasovém rozhovoru otevřeně řekl, že vám nyní v obraně chybí kvalita. A na nepovedené doplnění kádru si stěžoval i trenér Radim Kučera. Vnímáte tyto stížnosti, jako člen vedení klubu? Berete to na sebe?
Jednoznačně, já se za to neschovávám. Beru to tak, že jsme přestup Tijaniho chtěli i museli udělat. Jednak z ekonomických důvodů, jednak z důvodu toho, že jsme hráče chtěli posunout dál. Ale vyšlo to tak, že se to vyřešilo tři dny před koncem přestupového okna. Takže prostor na to, něco si vyzkoušet a přivést správného hráče jako náhradu, byl krátký. Myslím, že jsme nakonec nějakého trefili. Že to nebylo možná takové terno, jaké jsme čekali, je jedna věc. Druhá je, že jsme počítali s tím, že Petr Tlustý bude stabilní článek sestavy a k němu v průběhu jara najdeme druhého stopera. Že nám vykrystalizuje. Ale teď hledáme úplně novou stoperskou dvojici.

Najít se ji však nedaří...
Věřím, že naši mladí kluci mají před sebou zajímavou budoucnost. Vojta Křišťál hrál divizi, počítali jsme, že na jaře se bude někde rozehrávat. V přípravě ale vypadal tak dobře, že do toho skočil rovnou. Ale je to kluk, který má ve druhé lize odehrané dva nebo tři zápasy. Určitě padá na naši hlavu, že jsme nepřivedli ještě jednoho stopera ze Zlína, kterého jsme chtěli. To se nepodařilo. Teď si musíme poradit s kvalitou, kterou máme k dispozici. A snažit se i přes všechny problémy zápasy zvládnout a vyhrát. Je to o tom, že defenzivou to začíná. Defenziva je jednodušší než ofenziva, je jednodušší bránit než dávat góly. Nám se to ale nedaří. To je veliký problém a budeme se to snažit zlepšit a změnit.

Situace ještě není zcela beznadějná, ztrácejí totiž i soupeři. A tak vás od vysněné baráže stále dělí jen čtyři body...
Jsem rád, že výsledky ostatních nás stále drží ve hře. Teď to nemůžeme říct jinak, protože naším přičiněním to není. Ostatní, ať už Dukla, Hradec, nebo Žižkov, taky poztrácely. Tím nás drží v naději, že se o to třetí místo můžeme stále rvát. Teď ale musíme nejbližší dva zápasy zvládnout. Pokud bychom nezvládli duely se Žižkovem a v Sokolově, tak i tu naději, kterou zatím máme, ztratíme. Proto věřím, že nějakým způsobem, ať už hezky, nebo nehezky, uděláme šest bodů. A stále budeme mít o co hrát.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stadion ztichl a on vládl. Messiho svlečený dres provokoval i inspiroval

21. dubna 2024

Seriál Na tváři monokl a ret krvácející tak, jako by právě dobojoval v ringu. Ale v tu chvíli už ho...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Fotbalisté Salernitany jsou prvním sestupujícím z italské ligy

26. dubna 2024  23:08

Fotbalisté Salernitany jsou prvním sestupujícím z italské ligy. Čtyři kola před koncem o tom...

Fotbalisté Bochumi po dvou měsících bez výhry porazili Hoffenheim

26. dubna 2024  22:53

O udržení bojující fotbalisté Bochumi porazili v předehrávce 31. kola německé bundesligy 3:2...

Berbr zaútočil na šéfy fotbalu. Mohli by vyvádět peníze z asociace, řekl u soudu

26. dubna 2024  17:35

Bývalý místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr při své závěrečné řeči u plzeňskou okresního...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...