Hlavní obsah

Pivní turisté k nám nejezdí, tvrdí hostitelé Airbnb. S Prahou chtějí jednat

Rozhovor s předsedkyní Pražského klubu hostitelů Airbnb Markétou Navrátilovou.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po vzoru evropských metropolí chce i hlavní město Česka prosadit regulaci krátkodobého ubytování typu Airbnb. Podle návrhu by Praha mohla regulovat počet hostů i nocí. S tím ale nesouhlasí majitelé pronajímaných bytů.

Článek

Pražský klub hostitelů Airbnb úředníkům zaslal otevřený dopis, ve kterém zmiňuje přínosy svého podnikání a vyzývá Prahu k diskusi.

„To, co požadujeme na úplně prvním místě, je, abychom byli vyslyšeni, abychom měli možnost se zapojit do debaty. Dříve než nějaká regulace by měly být řešeny konkrétní případy, které mohou být problematické. Jde o to, jak může město pracovat třeba s tzv. pivními turisty, kteří za nás patří do komunity, jež může být hodně viditelná. My se v našich Airbnb bytech s takovými hosty téměř nesetkáváme,“ vysvětluje předsedkyně klubu Markéta Navrátilová.

10 miliard do státní kasy

Hostitelé se v otevřeném dopise opírají o statistiky, podle kterých má Airbnb zanedbatelný vliv na cenu nemovitostí a v roce 2017 byl odhadován ekonomický přínos krátkodobého ubytování do státní kasy na 10 miliard korun.

K dalším přínosům krátkodobého ubytování patří podle pražských hostitelů osobní přístup a následný rozvoj turismu. Problémy, které politici, ale také obyvatelé měst v souvislosti s Airbnb často zmiňují, mají podle nich řešení.

Airbnb má kontrolní mechanismy

Každý hostitel má totiž nad svým bytem neustálou kontrolu a ubytování funguje na osobním ohodnocení hostů i hostitelů. Pokud se tedy některý turista nechová dle zákonů nebo domovního řádu, bude mít v budoucnu velký problém s ubytováním přes online platformy. Z otevřeného dopisu ale vyplývá, že je důležité problém řešit ihned, a to jak s hostem, tak s majitelem objektu.

Sdružení, jehož vedení tvoří zhruba deset lidí, kteří se při větších jednáních setkávají i přímo se společností Airbnb, dokonce vnímá krátkodobé ubytování jako bezproblémovější. „Pokud by byla regulace prosazena, řada hostitelů by od tohoto příjmu upustila. Od mnoha Airbnb hostitelů jsem slyšela, že paradoxně ti krátkodobí hosté se k našim bytům chovají o poznání lépe než dlouhodobí nájemci,“ přidává své zkušenosti Markéta Navrátilová.

Praha se chce inspirovat

Prosadit změnu živnostenského zákona, která by samosprávám umožnila regulovat platformy krátkodobého ubytování, se snaží pražská radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu). Podle ní mají podobnou regulaci počtu hostů, noclehů nebo termínů například Amsterdam, Berlín, Londýn, Los Angeles, Mnichov, Paříž nebo Washington.

V minulosti se však snaha o regulaci krátkodobého bydlení nesetkala s úspěchem. Sněmovna již dříve neschválila jiné návrhy ohledně platforem typu Airbnb, které předložili pražští poslanci. Po úbytku turistů v rámci koronavirové pandemie chce Praha znovu využít příležitosti a správám měst dát větší pravomoci.

Reklama

Doporučované