Studentské výměnné pobyty jsou v ohrožení. Výuka by mohla ale probíhat distančně

Výmenné studentské programy jsou v ohrožení.

Erasmus v ohrožení

Pobyty českých studentů na vysokých školách a univerzitách v zahraničí jsou v ohrožení. Program Erasmus+, kterého využívaly tisíce mladých lidí, proběhne v příštím školním roce zřejmě jen v omezené formě. Podle vedoucího odboru zahraničních vztahů rektorátu Univerzity Karlovy Vratislava Kozáka už některé země výměnné pobyty o semestr odložily. Jedná se zejména o státy ze severu Evropy.

„Jelikož je situace ohledně případné druhé vlny koronaviru nejasná, tak na prognózy ohledně studentských výměnných pobytů je ještě brzy,“ řekl CNN Prima NEWS Vratislav Kozák. Variantou podle něj zůstává, že se program Erasmus+ bude konat formou distanční výuky. Univerzita také počítá s tím, že se kvůli koronaviru může počet posluchačů vysokých škol studujících v zahraničí snižovat.

Kozák popsal, jak to bylo se studenty, kteří se výměnného programu účastnili v době vypuknutí pandemie. „Pokud se nejednalo o Itálii nebo jiné těžce zasažené státy, tak studenti většinou zůstávali v zahraničí. Cestu domů považovali za ještě nebezpečnější než setrvání v dané zemi,“ řekl Kozák.

To je případ i Jiřího Svobody, který byl na výměnném pobytu v Estonsku. „Většina kurzů probíhala distančně nebo prostřednictvím přednahraných lekcí. Učitelé neměli problém se novému režimu přizpůsobit,“ hodnotil výuku v zahraničí v době pandemie Svoboda.

Nejoblíbenější je Německo

Programu Erasmus+ se zúčastnilo přes sedm tisíc mladých Čechů. Nejoblíbenější zemí bylo Německo, následuje Španělsko a Velká Británie. Pobyty mohou být několikadenní, nejdéle pak studenti stráví v zahraničí  jeden rok.

Účastníci programu Erasmus+ mají nárok na stipendium. V zemích západní Evropy činí kolem 500 euro měsíčně (13 300 korun), v ostatních přes 400 (10 600 korun). Tuto částku je možné navýšit o dalších 200 euro (5 300 korun) v případě studentů se sociálně slabým zázemím.

Tagy: