Pandemie koronaviru rozvířila stojaté vody snad v každém odvětví, umění nevyjímaje. Jeden z nejslavnějších veletrhů Art Basel Miami byl zrušen, stejně jako jeho švýcarská edice.

Podle průzkumu mezinárodního webu o umění Artsy pocítilo kvůli pandemii pokles příjmů až 95 procent umělců.

V Čechách není trh s uměním ještě na takové úrovni jako třeba v Německu či Anglii, ale právě současná postpandemická situace by mu paradoxně mohla pomoci.

Své investice bychom mohli nasměrovat právě do nákupu děl od těch jmen, která jsou momentálně na vzestupu své kariéry a pandemie jim přibrzdila zahraniční rozlet.

Stejně jako si zvykáme pořizovat si šaty, šperky i kabelky od lokálních designérů, můžeme postupně upravit svůj hodnotový žebříček a začlenit do něj i podporu zdejší umělecké scény.

Kde začít

Takže máte kapitál i chuť ho použít právě na nákup uměleckých děl, která mohou mít během pár let několikanásobnou hodnotu? Skvěle, pak si otevřete Instagram a začněte sledovat kurátory, kteří vám s výběrem mohou poradit. Například Monika Čejková z galerie Kvalitář navštěvuje nejrůznější ateliéry a zajímavými díly z nich plní svůj Instagram.

Dalším krokem jsou návštěvy klauzur uměleckých vysokých škol, kde si můžete vytipovat svého budoucího oblíbence a stát se jedním z jeho prvních klientů.

Samozřejmě, investovat do umění znamená také objevit v sobě filantropa, ale zároveň tak otevíráte možnost vybudovat s tvůrcem zcela osobitý vztah. Můžete ho navštívit v ateliéru, sledovat vývoj jeho tvorby a dostat se také za pomyslnou oponu světa výtvarného umění.

Zde je pět mladých českých umělců, jejichž díla se vám vyplatí pořídit právě teď.

David Krňanský

Tvorba absolventa ateliéru malby Jiřího Černického a Marka Meduny na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové vychází ze street artu. Charakteristické jsou pro Davida Krňanského výrazné barvy a také určitá nadsázka.

Klára Hosnedlová

Patří sice k nejmladší generaci současných umělců (je ročník 1990), ale její dílo se už dostalo do soukromé sbírky Kateřiny a Jakuba Havrlantových. Na dílech Kláry Hosnedlové vás upoutá technika: figurální výjevy vznikají technikou ručního vyšití.

Anna Hulačová

Šestatřicetiletá sochařka, která byla mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého v roce 2016, vystavovala už v Palais de Tokyo a Fondation Louis Vuitton v Paříži, Kunstraumu v Londýně či na Baltic Trienale ve Vilniusu. Na webu Art Basel Hongkong o Hulačové hovoří jako o „hvězdě, která stoupá vzhůru“.

Veronika Pausová

O výstavě třiatřicetileté rodačky z Prahy, která žije v Kanadě, referuje s nadšením i New Yorker. Malby Pausové jsou záměrně postaveny jen na jednom předmětu nebo lidské části. Zaujmou vás plátna plná jemného, ale pečlivě exponovaného surrealismu.

Antonín Jirát

Ironická i psychedelická jsou díla konceptuálního umělce a bývalého pedagoga pražské FAMU, který na fasádě umělecké rezidence ve Stockholmu upletl 26 metrů dlouhý svetr.

Jirát pracuje také s neony, ale, jak řekl v jednom rozhovoru, „objekty sice dělám, ale asi bych se jim nevěnoval, kdybych je nevztahoval k fotografii“ a sám sebe vnímá především jako fotografa.