Venus Williamsová slaví čtyřicetiny a stále touží po velkých titulech. Do 80 let asi hrát nebudu, ale ještě končit nechci

17. 6. 2020, 15:40
Aktuality 18
Venus Williamsová dnes slaví čtyřicetiny. Jedna z nejúspěšnějších tenistek současnosti má na kontě sedm grandslamových titulů, z nichž pět slavila na nejslavnějším turnaji světa, čtyři zlaté medaile z olympijských her a 11 týdnů strávených na postu světové jedničky. Přestože by tenisovou raketu klidně už před lety mohla pověsit na hřebík, stále má chuť pokračovat a zkusit ještě zabojovat o splnění svých snů.
Profily hráčů

Venus se narodila 17. června 1980 v kalifornském Lynwoodu. Otec a trenér v jedné osobě Richard Williams poprvé mladičkou Venus přivedl na profesionální okruh v říjnu roku 1994 na turnaji v Oaklandu. Čtrnáctiletá dívka v prvním kole porazila krajanku Staffordovou a v druhém nastoupila proti Španělce Arantxe Sánchezové-Vicariové. Nad tehdejší světovou dvojkou vyhrála první set a v druhém vedla 3-1. Ačkoliv nakonec prohrála, tenisový svět právem zbystřil.

V únoru 2002 se Venus splnil sen, usedla na trůn světové jedničky. Vydržela na něm 11 týdnů, než ji vystřídala mladší sestra Serena. V témže roce získala zlaté medaile na olympiádě v Sydney ve dvouhře a se svou sestrou Serenou i ve čtyřhře. Další olympijské zlato získala se Serenou na OH v letech 2008 a 2012. Na další olympiádě vybojovala stříbro ve smíšení čtyřhře. Se Serenou vyhrála také 14 grandslamů ve čtyřhře.

Venus vyhrála celkem 49 turnajů WTA. Na grandslamu dala o sobě naposledy výrazněji vědět v roce 2017, kdy se probojovala do finále Australian Open. V ženském tenise vydělala historicky druhou nejvyšší finanční částku za první Serenou (téměř 42 milionů dolarů).

I ve 40 letech má Venus o co bojovat. Ráda by totiž zkompletovala sbírku všech grandslamových trofejí. Pětinásobné královně Wimbledonu a dvojnásobné šampionce domácího US Open stále chybí trofej pro vítězku podniků velké čtyřky v Melbourne a Paříži.

"Vždycky musíte mít sny, já je pořád mám. Pokud jste si všechny sny splnili, tak už buď nic nechcete, nebo jste mrtví. Nebyla jsem zase tak daleko od triumfů na French Open a Australian Open. Chybělo trochu štěstí, vždycky mi to o kousek uteklo," vzpomínala druhá nejstarší hráčka žebříčku WTA na finále Australian Open 2003 a 2017 a French Open 2002, pokaždé ji o titul připravila Serena.

Zatímco její mladší sestra se honí za rekordy, starší Venus stále hraje, protože tenis je její celoživotní láskou. Už jí to sice nejde jako dřív, v žebříčku jí patří až 67. místo, letos prohrála všechny tři zápasy, hraje obvykle jen velké turnaje a od roku 2011 bojuje se Sjögrenovým syndromem, nicméně láska k tenisu je silnější. Mnozí se domnívali, že by mohla kariéru ukončit na letošní olympiádě, která byla kvůli pandemii koronaviru přeložena na příští léto.

Venus ale ještě končit nehodlá. "Nemyslím si, že bych po olympiádě ukončila kariéru. Nevím, kdy skončím, uvidíme, jak se budu cítit. Asi mě nečeká tolik let na tour, kolik už mám za sebou. Asi nebudu hrát do 80 let, pokud teda pro mě nevymyslí zvláštní okruh," vtipkovala a dodala, že by mohla třeba zkusit padel.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
Krisboy
Jinak s tím GS už to myslím nedopadne. French Open určitě ne, AO by teoreticky mohlo. Ale opravdu jenom hoooodně teoreticky. Každopádně bych jí to přál.
Reagovat
FulnekUltras
já o to víc, že by pak Kong definitivně puknul vzteky
Reagovat
Fandina
trapné
Reagovat
FulnekUltras
Venus by si ten svůj (věkově) rekordní GS nesporně zasloužila
Reagovat
milik254
Asi nejsem sám, koho mrzí prohry ve finále AO 2017, Wimbledonu 2017, TM 2017 a SF na USO (hlavně, když předtím musela porazit Petru)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace
Reagovat
jackiec
ta má má kebuli vymetenou jak ta její obézní ségra, stará 40 letá babka za zenitem chce vyhrát french open, ty už to nehul, každá o 20 let mladší tě utahá na antuce
Reagovat
lukassb
No ta jeji obezni segra byla vloni 2x ve finale grandslamu a neni to tak davno, co tam byla i Venus. Na vyhru uz to asi nebude, ale ve spicce se furt drzi, tak proc ne :) jeji vec..
Reagovat
turista
Kdyby byla normální tak to na čas přeruší a bude mít aspoň to jedno dítě. Ale děti ji evidentně nezajímají.
Reagovat
lukassb
Ja nevim, tohle je prece jeji vec :D a nam to muze bejt uplne ukradeny. To, ze je podle tebe neco normalni neznamena, ze to tak budou mit vsichni ;-)
Reagovat
Krisboy
Klid, magor s vymetenou hlavou turista těžko posoudí, co je normální.
Reagovat
Krisboy
I když zase na druhou stranu - Venus může mít dítě i jako panna, to zas turista chápe velice dobře :DDD
Reagovat
tommr
přesně tahle filosofie vede k tomu, že planeta země je na prahu katastrofy z přelidnění ...
Reagovat
turista
Ale pendrek.
Reagovat
blixa
Já vím, vy soudruzi máte na všechno lék. Takový pěkný socializmus, začneme vesele popravovat, zařídíme příjemné pracovní tábory kde to bude kapat po tisících a on se to přelidnění spraví, viď ... :-D
Reagovat
turista
Ale koželuh. Lidí je prostě tolik kolik jich je. A mnoho z nich nemá bohužel co jíst zatímco elity se topí v miliardách. Peněz a jídla je dost. Problém je pouze jejich alokace. Násilí ale plodí pouze a zase násilí.
Reagovat
Mayo
Podobne ako Egoista nemá boha pri sebe.
Reagovat
Krisboy
Všechno nejlepší, Vee! Go Vegan!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist