Zeman: Za posprejováním Churchillovy sochy je nenávist těch, kteří nic nedokázali

Posprejování sochy bývalého britského ministerského předsedy Winstona Churchilla v Praze 3 prezidenta Miloše Zemana velmi urazilo. Uvítal by, kdyby se podobné činy více trestaly – například veřejně prospěšnými pracemi. Vyzdvihl Churchillovu zásluhu na zachování národní identity Čechů. Zeman to ve středu řekl na Pražském hradě při jmenování nových předsedů krajských soudů.

Zeman v projevu před soudci kritizoval, že se v poslední době podle něj rozmáhá vandalismus, žhářství a trestné činy podobného typu. „Domnívám se, že to někdy zbytečně podceňujeme. Že závist až nenávist vůči těm, kteří vytvářeli hodnoty, od těch, kteří žádné hodnoty vytvořit nedokázali, se v naší společnosti rozšiřuje,“ poznamenal.

Poukázal právě na případ posprejování Churchillovy sochy z minulého týdne. Řekl, že nebýt Churchilla, Velká Británie by v roce 1940 uzavřela separátní mír s hitlerovským Německem. „Právě proto, že to Churchill tehdy odmítl, musíme mu být jako národ vděčni, že jsme zachovali svůj národní svéráz, svoji identitu a dokonce i svoji fyzickou existenci. A když se tyto dvě ženy dopustí vandalského činu, je to vlastně popření naší historie,“ řekl Zeman.

Novým předsedkyním a předsedovi krajských soudů popřál, aby se ve jejich praxi a v praxi jejich podřízených tyto trestné činy výrazněji trestaly. „Mnohdy adekvátním trestem by byly veřejně prospěšné práce,“ řekl. Přispěly by podle něj k tomu, že „různé čmáranice na sochách a budovách by odstraňovali právě ti, co je způsobili“. Dodal, že má Churchilla rád a čin ho velmi urazil.

Minulý týden se na podstavci Churchillovy sochy na náměstí pojmenovaném po britském premiérovi objevily nápisy „Byl rasista“ a „Black lives matter“ (Na životech černochů záleží). Policie čin vyšetřuje pro podezření z trestného činu poškození cizí věci.

K odpovědnosti se autorky přihlásily na internetovém deníku Alarm. Uvedly, že nápisem o Churchillově rasismu chtěly vyvolal debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost. Jejich jména se však u prohlášení neobjevila.

Uctívání britského státníka nám leží v žaludku už dlouho

„Posprejovaly jsme sochu Winstona Churchilla na Žižkově. Neučinily jsme tak z dlouhé chvíle nebo nutkání ničit majetek, nekritické uctívání vysokého britského státníka nám leží v žaludku už dlouhou dobu, momentálním načasováním jsme chtěly odkázat k událostem posledních dní, poukázat na jejich celosvětovou provázanost a vyjádřit solidaritu probíhajícím bojům za rovnoprávnost,“ uvedly v prohlášení.

Autorky v textu vypočítávají Churchillovy prohřešky, mezi něž, jak napsaly, patří hladomor v Bengálsku, použití chemických zbraní proti demonstrujícím v Iráku, střílení do stávkujících horníků ve Walesu v roce 1910 nebo britské detenční tábory v Keni.

Protesty z posledních týdnů proti policejnímu násilí a rasismu v USA i jiných zemích rozpoutala smrt černocha George Floyda při policejním zásahu v americkém Minneapolisu. Doprovázejí je útoky na sochy politiků a dalších osobností kritizovaných kvůli rasismu.

Tagy: