Respirátor vyvinutý ČVUT získal evropskou certifikaci, předtím musel být upraven pro sériovou výrobu

Respirátor RP95-M vyvinutý v Česku během koronavirové krize získal evropskou certifikaci. Podle tvůrců mu to otevře dveře k evropským i světovým trhům. Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, Českého vysokého učení technického (ČVUT) a firmy Cardam to oznámili ve středu na tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plastová skořepina - základ pro ochrannou masku s úrovní ochrany FFP3

Plastová skořepina - základ pro ochrannou masku s úrovní ochrany FFP3 | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

Respirátor vychází z modelu vyvinutého v březnu na ČVUT. Původní polomaska připravená s pomocí 3D tisku však nemůže vznikat sériově. V následujících týden tak výzkumníci a firmy model upravili pro hromadnou výrobu na vstřikolisech. Koncem dubna pak polomasky začala vyrábět firma Cardam. Je dceřinou společností České zbrojovky, Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR a společnosti Beneš a Lát.

U Semil začala sériová výroba masek s nejvyšší úrovní ochrany. Navrhli je vědci z ČVUT

Číst článek

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že díky volné licenci respirátory používají instituce ve 30 zemích. Vědecký ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Vladimír Mařík uvedl, že ČVUT považovalo za povinnost poskytnout akademickým institucím návod na výrobu v době krize. Parametry dalších vylepšení a „know-how“ už však podle něj mají tvůrci ošetřené tak, aby z toho Česko profitovalo.

Spolutvůrce původní masky Alexandr Lazarov řekl, že si nedovede představit nic lepšího, co by se jejich produktu mohlo stát. Ocenil také to, že díky tomu vznikl spin off, který přenesl akademické znalosti do průmyslu.

Právě ve spin off firmě Trix Connections Lazarov dohlížel na vývoj modelu pro sériovou výrobu. Už dříve řekl, že nejtěžší bylo vyladit formu pro masku. Dnes uvedl, že se to podařilo „za pět minut dvanáct“, aby stihli certifikační proces podle plánu.

Firma Cardam už na počátku května předala 5000 kusů nového modelu respirátorů ministerstvu zdravotnictví. Podle dohody měla zbylých 45 000 kusů dodat po získání plné certifikace. Mluvčí CZG – Česká zbrojovka Group Eva Svobodová řekla, že firma už předala Správě státních hmotných rezerv další tisícovku, zbytek pro ministerstvo dodá do dvou měsíců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme