TOP 8 | Písně o lynčování i rovnoprávnosti zpívali Michael Jackson, Beatles, Billie Holiday a další

Vydáno 13.06.2020 | autor: Filip Pešta

Vražda George Floyda rozpoutala další vlnu protestů proti rasismu, s nímž se Amerika pere od nepaměti. Boj za základní lidská vždy doprovázely silné písně, z historie jsme vybrali osm nejintenzivnějších.

TOP 8 | Písně o lynčování i rovnoprávnosti zpívali Michael Jackson, Beatles, Billie Holiday a další TOP 8 | Písně o lynčování i rovnoprávnosti zpívali Michael Jackson, Beatles, Billie Holiday a další

Billie Holiday - Strange Fruit

„Stromy dole na jihu nesou podivné ovoce / krev na listech a krev v kořenech,“ zpívá Billie Holiday v uhrančivě děsivé písni z roku 1939. Jedná se samozřejmě o metaforu veřejného lynčování Afroameričanů, které bylo na americkém jihu běžnou praxí ještě desítky let po zrušení otroctví.

TOP 10 aktuálních písní, které napsala hořící Amerika

Text napsal spisovatel, učitel a skladatel židovského původu Abel Meeropol pod pseudonymem Lewis Allan pod dojmem fotografie popravy, při níž byli 30. srpna 1930 zavražděni Thomas Shipp a Abram Smith. Billie Holiday později přiznala, že měla z té písně strach, děsivá fotografie jí ale připomínala osud jejího vlastního otce, což jí dalo sílu pokračovat. Rádia Strange Fruit odmítala hrát, přesto se z písně stal svého druhu hit a dodnes je pronikavým svědectvím o osudu africké diaspory v Americe.

Michael Jackson - Black Or White

Michael Jackson dobře věděl, že nejdůležitější komoditou na světě je láska a rasová nesnášenlivost nemá ve společnosti místo. „Když myslíš na holku, nezáleží na tom, jestli je bílá, nebo černá,“ zpívá v ikonickém verši globálního textu. Singl pomohl složit producent Bill Bottrell a první místo hitparád obsadil hned ve dvaceti zemích světa. Nelze opomenout ani dnes již legendární videoklip, v němž Macaulay Culkin pořádně vypeče svého videoklipového "tatíka".

Michael Jackson by slavil 60 let: TOP 10 nejikoničtějších písní Krále popu

Sam Cooke - A Change Is Gonna Come

Král soulu Sam Cook jednoho dne zarezervoval hotelové pokoje pro sebe, ženu a kapelu. Když však přijeli na místo, recepční mu nervózně oznámil, že mají plno. Zatímco Cooke chodil po hotelu vzteky rudý, manželka mu kladla na srdce: "Uklidni se, nebo tě zabijí." Cooke ale přišel s jednoduchou odpovědí: "Nezabijí, jsem přece Sam Cooke." Když se později všichni přemístili do jiného hotelu, čekala tam na ně policie a celou skupinku zatkla za rušení klidu. A Change is Gonna Come je Cookova odpověď na institucionalizovaný rasismus a jedna z nejsilnějších písní, které napsal.



Pocahontas - Colors Of The Wind

Jedním z osvědčených způsobů předání mravních principů a moudrosti pro další generace jsou pohádky. A tak se v roce 1995 v dílnách studií Walt Disney zrodila Pocahontas. Autoři písně se snažili podkopat všeobecně zažité vnímání západní civilizace jako té nejlepší, skladba byla inspirována indiánským folklórem. „Myslíš, že lidé jsou jen ti, kteří myslí a vypadají jako ty,“ zpívá indiánka kapitánovi Johnu Smithovi z Londýna. Dalším a neméně důležitým tématem písně je harmonický vztah člověka s přírodou. Právě v tomto ohledu západní civilizace v posledních desetiletích úplně nevyniká.

Bob Dylan - Hurricane

Příběh boxera Rubina "Hurricane" Cartera, jehož za mříže dostala nesprávná barva jeho kůže, zpívá Bob Dylan osm a půl minuty. Nejspíš pro slabost Dylana ke kinematografii text písně připomíná mnohdy spíše scénář, který interpret jen vypráví. Ten samý příběh skvěle zpracoval také režisér Norman Jewison ve snímku Hurikán v ringu, v němž hlavní roli ztvárnil Denzel Washington.

AUDIO: Bob Dylan vydal po osmi letech novou skladbu. Má sedmnáct minut a je mrazivě krásná

Beatles - Blackbird

V roce 2018 Paul McCartney prozradil, že píseň Blackbird má ve skutečnosti představovat černou dívku v kontextu boje za lidská práva. Přestože má text několik rovin a tedy i alternativních vysvětlení, angažovaný tón lze vyčíst i z textu. „Kos pěje uprostřed černé noci / vem si ta polámaná křídla a nauč se létat / celý život jsi jen čekal, až tahle chvíle přijde,“ zpívali the Beatles už v roce 1968.

Beatles slaví 50 let od vydání Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, fanoušci se dočkají bonusů

Bob & Marcia - Young, Gifted and Black

Za vznikem tohoto hitu stojí Nina Simone, která skladbu nahrála v roce 1969. O rok později se skladby ujalo pěvecké duo Bob & Marcia, jehož interpretace se dostala až na pátou příčku britské hitparády.  Mezi další umělce, kteří vytvořili své vlastní verze skladby, patří například Aretha Franklin nebo Elton John.

The Equals - Black Skinned Blue Eyed Boys 

The Equals byli první britskou rasově smíšenu kapelou, která uspěla v mainstreamu. Žurnalista Chris Taylor hit popsal jako "hymnu různorodosti" a rasové téma písně se úzce pojí také s protesty proti válce ve Vietnamu. Vznikla v Londýně v roce 1970. Minulý rok píseň znovu nahrála kapela The Specials a zařadila ji jako první skladbu na své comebackové album Encore. Jasná pocta pro Eddyho Granta a The Equals.

text: Filip Pešta

Témata: Michael Jackson, Bob Dylan, Beatles, Billie Holiday, Sam Cooke, Bob & Marcia, The Equals, Pocahontas

zavřít