Novinářská cena 2019: Dataři zvítězili s projektem Rozděleni svobodou, za Český rozhlas uspěl i Lukáš Houdek

Datoví žurnalisté z redakce serveru iROZHLAS.cz se umístili na prvním místě v soutěži Novinářská cena v kategorii online žurnalistiky s projektem Rozděleni svobodou. Patřili také mezi jediné, které odborná porota vybrala do užší nominace, se třemi svými projekty tak ovládli celou kategorii. Autorem nejlepší reportáže v kategorii audiovizuální žurnalistiky je Lukáš Houdek, který natáčel o otřesných případech albínů v africké Ghaně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První místo v kategorii online žurnalistiky získali s projektem Rozděleni svobodou datoví žurnalisté iROZHLAS.cz Petr Kočí, Michal Zlatkovský, Jan Cibulka. Podíleli se na něm Ondřej Suchan, Petr Šabata a Václav Hradecký z Českého rozhlasu. Kategorii zcela ovládli, nikoho jiného totiž porotci do užších nominací nevybrali.

„Tady vidíte jen zlomek toho obrovského týmu, který na projektu pracoval. My jsme pouze ti zpracovatelé dat na web. Ale byl u toho i sociologický tým, Paulína Tabery, Dan Prokop, Martin Buchtík. Bylo tam obrovské množství tazatelů, kteří sbírali informace pro ten projekt, protože bez té brutální statistiky a bez toho modelu, který tam vznikl, by tohle nikdo nevzniklo,“ řekl Jan Cibulka. 

„V neposlední řadě musíme poděkovat šéfům v rozhlasu, že nám umožnili dělat tak velký projekt. A když mluvím o rozhlasu, tak musím poděkovat zejména koncesionářům, kteří takhle velký projekt a tak velké nasazení mohou jako jediní umožnit,“ dodal.

Vítězný projekt:

Další dva nominované projekty:

A Lukáš Houdek z Českého rozhlasu Dvojka zvítězil v kategorii audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší reportáž“. Bodoval s reportáží Bílá nosí smrt o otřesných případech albínů v africké Ghaně.

„Když jsem začal točit dokumenty, tak mi to přišlo jako výsměch, ale teď mě to baví. Co se reportáže z Ghany týká, tak mě do dneška dojímá, s jakou oddaností mi respondenti svoje příběhy říkali,“ řekl Houdek.

Mezi nominovanými do kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší rozhovor, beseda, diskuse“ byla i Lenka Kabrhelová, která zaujala porotu rozhovorem, jenž pořídila pro podcast Vinohradská 12 (který se mimochodem stal minulou středu dvojnásobným vítězem ankety Podcast roku).

Do každé soutěžní kategorie porota vybrala 3 autory či autorky s nejlepšími přihlášenými pracemi. Rok od roku roste počet nominací napříč 14 kategoriemi. V letošním ročníku bylo téměř 600 nominovaných.

Výherci soutěže Novinářská cena 2019

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší rozhovor“

  • Renata Kalenská: Věděl jsem, že i když řeknu ne, stejně se neubráním. Kněz mě zneužíval a pak jsem se mu z toho musel zpovídat – Deník N

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší reportáž“

  • Jana Ustohalová: Mezi polykači kotev a položenými osmičkami – Deník N

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší komentář“

  • Daniel Anýž: série Americký týden – Aktuálně.cz

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“

  • Jiří Štický: Pozadí jízdenkového procesu – Reportér Magazín

Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší rozhovor, beseda, diskuse“

  • Martin Veselovský: Záchranka vyjíždí k blbostem, jde o peníze – DVTV

Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší reportáž“

  • Lukáš Houdek: Bílá nosí smrt – Český rozhlas Dvojka

Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“

  • Jiří Kubík, Nikola Zwrtková, Braňo Pažitka: Ve stínu Slunečnice – Seznam Zprávy

Kategorie regionální žurnalistiky (ve spolupráci s Konrad-Adenauer-Stiftung)

  • Jakub Čech: Továrna na řidičáky: Podvodné zkoušky a komisař nezákonně ve funkci – Tiscali.cz

Kategorie online žurnalistiky

  • Ondřej Suchan, Petr Šabata, Petr Kočí, Michael Zlatkovský, Jan Cibulka, Václav Hradecký: Rozděleni svobodou – iROZHLAS.cz

Žurnalistika zaměřená na řešení (solutions journalism)

  • David Gaberle, Simona Fendrychová, Jiří Kropáček, Nikita Poljakov: Nejsi sám – Aktuálně.cz

iROZHLAS.cz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme