6 způsobů, které vám pomohou zjistit velikost prstenu


Chystáte se svoji polovičku požádat o ruku, vybíráte dárek k výročí nebo narozeninám nebo jí chcete udělat radost skvostným prstenem jen tak? Základem úspěchu je trefit správnou velikost. Náš tahák vám správnou velikost pomůže vybrat i tajně. Nadšené překvapení je zaručeno!

1. Zastavte se u profesionálů

Vezměte obdarovávanou osobu do zlatnictví. Ano, tento způsob váš záměr odhalí, ale na druhou stranu budete mít jistotu, že koupíte 100% správnou velikost. Zlatník dokáže velikost prstenu spolehlivě určit. Případně je možné si zde zakoupit sadu kroužků, podle kterých správnou velikost zjistíte doma a typ prstenu už vyberte bez asistence partnerky.

2. Přeměřte její jiný prsten

Pokud kupujete prsten tajně, můžete správnou velikost zjistit tak, že obkreslíte prsten, který vaše drahá nosí. Nezapomeňte však, že je nutné měřit vnitřní obvod, nikoliv ten venkovní. Rozměry změřte na milimetry. Podle zjištěného čísla snadno vyberete ideální velikost.

3. Měření pomocí provázku

Pokud nemáte k dispozici padnoucí prsten, můžete obvod změřit například provázkem, proužkem vystřihnutým z papíru nebo zubní nití. Důležité je zvolit materiál, který nepruží. Při měření nezapomeňte zohlednit kloub prstu, přes který se bude prsten provlékat. Nejlepší je změřit prst natěsno právě v místě kloubu. 

4. Vypůjčete si prsten, který právě nenosí

Má vaše milá šperkovnici, kam schovává i prsteny, které jí sedí, ale nosí je jen k vybranému oblečení? Určitě si nevšimne, pokud si jej na jeden den půjčíte a vyrazíte s ním do klenotnictví. Díky němu vám zlatník bude moci nabídnout přesně tu velikost, kterou hledáte.

5. Zahrajte si na detektiva

Velikost prstenu můžete zjistit třeba tak, že se zeptáte někoho z jejích přátel či rodiny. Případně můžete vyrazit do obchodního centra a ve víru nákupů zaskočit i do zlatnictví se záminkou, jestli si vaše polovička nemyslí na nějaký nový šperk. Při výběru ji pak můžete nenápadně ponouknout, aby si třeba kromě náušnic či řetízku vyzkoušela i prsten.

6. Porovnejte ruce

Tato metoda nepatří k nejspolehlivějším, ale nevylučuje, že trefíte správnou velikost. Rozdíl mezi ženskou a mužskou rukou je značný. Například velikost pánského malíčku odpovídá zhruba velikosti dámského prsteníčku. Dámský prostředníček je naopak podobně velký jako pánský prsteníček. Není to však pravidlo. Proto ruce svého protějšku v nějaké romantické chvilce omrkněte.

Co je při výběru správné velikosti prstenu dobré vědět?

•    Měli byste vědět, že dominantní ruka, tedy ta, kterou píšete, je větší a širší než ta druhá.
•    Nejběžnější dámské velikosti prstenu jsou 52 a 53, u pánských se jedná o velikosti 59 až 61.
•    Prsteny s širším kroužkem jsou obecně těsnější než prsteny s kroužkem útlým.

Nezapomeňte, že ať vyberete prsten větší nebo menší, jeho velikost zpravidla zvládne každý zlatník upravit. Problém je pouze u prstenů s více kameny nebo při zmenšování či zvětšování o několik velikostí.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.