Hlavní obsah

Historii Terezína přibližuje turistům virtuální průvodce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Historii Terezína na Litoměřicku přibližuje ode dneška nová virtuální aplikace. Projít si město s průvodcem v telefonu je možné ve dvou trasách nebo jejich kombinacích.

Článek

Turistům přibližuje dějiny původní josefínské pevnosti i tragické události druhé světové války. Projekt dnes představila firma SmartGuide s Památníkem Terezín a městem.

V aplikaci je přes padesát bodů zájmů. „Je to taková mobilní mapka, s níž se lze pohybovat po Terezíně, která funguje i offline. Trasu si lze naplánovat a informace o konkrétním místě spustit nebo, pokud se budou turisté pohybovat blízko nějakého zajímavého objektu, tak je GPS upozorní,“ řekl ČTK Jan Hlavatý ze SmartGuide.

Památník Terezín připravil trasu věnovanou ghettu, při procházce městem se lidé dozvědí základní informace i podrobnosti o životě v něm. Druhá trasa připravená městem přibližuje historii vzniku největší pevnosti rakousko-uherské monarchie. Obě trasy jsou do začátku října pro všechny české návštěvníky zdarma. Do budoucna bude v aplikaci možné najít i další služby, jako ubytování, občerstvení a podobně.

První virtuální aplikaci provázející po Terezíně vnímá Jiří Hofman z městského informačního centra jako zkvalitnění služeb návštěvníkům. „Člověk může přijet kdykoliv a navštívit 52 míst, tolik se jich s živým průvodcem ani neprochází,“ řekl ČTK Hofman. „Terezín by neměl být vnímán jednostranně jako ponuré ghetto, ale chceme ukázat historii, která je zobrazením velkých osudů na malém městě,“ řekl Hofman.

Město se snaží v posledních letech upoutat pozornost veřejnosti pořádáním různých akcí souvisejících s historií pevnosti, jejíž základní kámen před 240 lety položil Josef II. Přestože kvůli koronavirové epidemii řada z nich byla zrušena, s tou největší, kterou jsou Josefínské slavnosti, se v říjnu počítá.

V říjnu namísto v květnu se uskuteční také tradiční tryzna na Národním hřbitově. Vstoupit do Památníku Terezín mohou lidé od 11. května, příliš mnoho turistů však nepřijíždí. „Přišli jsme o celý začátek sezony. Během dvou měsíců to představuje podle loňských čísel 70 000 návštěvníků, což je velká finanční ztráta,“ řekl ČTK mluvčí památníku Tomáš Rieger.

V tomto období každoročně do Terezína přijížděly hlavně autobusové zájezdy plné cizinců nebo školáků. Nyní chodí jen jednotlivci. „Návštěvnost je aktuálně na deseti procentech,“ uvedl Rieger. Věří, že nová aplikace pomůže zájemcům najít cestu do nikdy nepokořené josefínské pevnosti, v níž zřídili nacisté ghetto a koncentrační tábor.

Reklama

Doporučované