Dnes Čtvrtek - zatazeno 10°C
Zítra Pátek - oblacno 15°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Poslankyně Němcová bude kandidovat do Senátu v Praze 1. Je společnou kandidátkou ODS, TOP 09 a STAN
Dlouholetá poslankyně Miroslava Němcová se pokusí uspět v senátních volbách. Foto: archiv ODS

Poslankyně Němcová bude kandidovat do Senátu v Praze 1. Je společnou kandidátkou ODS, TOP 09 a STAN

Společnou kandidátkou ODS, TOP 09 a hnutí STAN do Senátu v Praze 1 bude v podzimních volbách dlouholetá členka občanských demokratů Miroslava Němcová. Poslankyně bude patřit mezi vyzyvatele senátora a bývalého rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, který se o znovuzvolení uchází s podporou KDU-ČSL a Zelených, hnutí Senátor 21 a sdružení Praha Sobě. Piráti v centru Prahy nasadí zastupitele druhé městské části Roberta Veverku.

„Do Poslanecké sněmovny jsem vstoupila před 22 lety, nyní mám pocit, že je čas na ‚přestup' mezi dolní a horní komorou a rozhodla jsem se kandidovat do Senátu. Chci svoje zkušenosti uplatnit v prostředí, kde panuje jiná atmosféra, jiné vztahy. V senátních volbách se podařilo domluvit spolupráci mezi jednotlivými politickými stranami či uskupeními. Je to odpověď na četné výzvy od občanů, kteří po užší spolupráci demokratických sil již dlouho volají,“ uvedla ke své kandidatuře Němcová.

„Ukazuje se, že bez schopnosti postupovat společně nelze ve volbách uspět natolik silně, aby to znamenalo porážku dosavadní vlády a změnu poměrů v České republice,“ pokračovala.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je Němcová jedna z nevýraznějších politických osobností, mnohokrát ukázala, že je připravena bojovat za svobodu a za právní stát, nebála se postavit prezidentovi a premiérovi. „Takové osobnosti do Senátu patří. Mám proto radost, že Miroslava Němcová do horní komory kandiduje nejen za ODS, ale i za TOP 09 a za Starosty. Opozice dokáže spolupracovat a bránit hodnoty listopadu 1989,"uvedl Fiala.

Podle Markéty Pekarové Adamové je Němcová kandidátkou s morálním kreditem, bohatými životními i politickými zkušenostmi. „Navíc se nebojí veřejně vystoupit, jsou-li v ohrožení svoboda slova nebo demokratické principy. I proto je naše podpora její senátní kandidatury naprosto přirozená,“ sdělila předsedkyně TOP 09.

Němcová podle předsedy STAN Víta Rakušana reprezentuje skutečné demokratické principy, ze kterých neustoupila ani v těch nejdůležitějších chvílích. „Takoví lidé jsou dnes ve vrcholné politice potřebnější než kdykoli předtím. Jsem si jistý tím, že v Senátu bude ve svém neúnavném boji proti pozůstatkům totalitního myšlení pokračovat," řekl.

STAN chtěl původně do voleb v Praze 1 poslat spisovatele Jiřího Padevěta, který ale posléze řekl, že nechce kandidovat proti Němcové, protože sdílí stejné životní hodnoty a postoje.

Miroslava Němcová se narodila v roce 1952 v Novém Městě na Moravě a trvale žije ve Žďáře nad Sázavou. Vystudovala Střední zemědělskou a technickou školu v Havlíčkově Brodě. Do roku 1992 byla zaměstnána v Českém statistickém úřadu jako odborná referentka. Ještě před vstupem do politiky si otevřela vlastní knihkupectví.

Jako členka ODS byla v letech 1994 až 2002 radní ve Žďáře nad Sázavou. Po volbách roku 1998 se stala poslankyní a stínovou ministryní kultury ODS. V roce 2002 byla podruhé zvolena poslankyní a poté místopředsedkyní Poslanecké sněmovny.

V roce 2006 mandát obhájila a stala se 1. místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. Z titulu této funkce byla v dubnu 2010, po odstoupení dosavadního šéfa Poslanecké sněmovny, do konce pátého volebního období pověřena jejím řízením. V červnu 2010 svůj poslanecký mandát obhájila po čtvrté a následně byla zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny.

V předčasných volbách v roce 2013 a v řádných volbách v roce 2017 opět uspěla a pokračuje tak v práci poslankyně. Do roku 2013 byla předsedkyní mandátového a imunitního výboru, od roku 2017 je předsedkyní stálé delegace Poslanecké sněmovny ČR v Radě Evropy.

V obvodu Prahy 1 před šesti lety Hampl porazil předchozího senátora a někdejšího šéfa pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze (za ODS). Senátní volby se uskuteční spolu s krajskými o prvním říjnovém víkendu. Kandidátní listiny je třeba odevzdat do konce července.


Autor: red

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru