Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chystá se konečně pátý Vetřelec? Na internet unikla fotka existujícího scénáře

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Takhle se správně vybudí zvědavost fanoušků. Fotku scénáře pátého dílu Vetřelce zveřejnila na svých sociálních sítích produkční společnost Brandywine. Filmaři Walter Hill a David Giler ho podle všeho měli dokončit letos v březnu.

Sigourney Weaverová ve filmu Vetřelec (1979). foto: Reprofoto

Značka Vetřelec (Alien) je stará přes čtyřicet let. Je spjata s jménem režiséra Ridleyho Scotta, ale i s unikátním a diskutabilně nepřekonatelným vzhledem krvelačného zabijáka od švýcarského umělce H. R. Gigera. Na první díl z roku 1979 navázala tři pokračování v letech 19861 1992 a 1997. Mezi roky 2004 až 2007 si Vetřelec odběhl do dvou filmů změřit síly s konkurenčním Predátorem. Ridley Scott se později vrátil a z vetřelčí série natočil kritikou poměrně vlažně přijaté prequelové filmy Prometheus (2012) a Vetřelec: Covenant (2017).

Experimentální vozítko Audi Lunar Quattro, které se mimo jiné objevilo i ve...
Vetřelci

Omdlévání na place i Ripleyová jako muž. Co možná nevíte o kultovním Vetřelci?

O pátém Vetřelci (Scottovy prequelové filmy jsou nečíslované a jsou mimo linii původního příběhu) se mluví již delší dobu. Původně se projektu měl ujmout režisér Neill Bloomkamp (Distrikt 9, Chappie) a ve filmu se měly objevit všechny známé postavy včetně Ripleyové (Sigourney Weaverová). Nakonec z projektu sešlo a místo něj vznikl právě Vetřelec: Covenant.

Uniklá fotka scénáře pod kterým jsou podepsaní producenti Walter Hill (podílel na prvním, druhém a čtvrtém dílu série) a David Giler (podílel se na všech prvních čtyřech dílech série). Z fotografie nelze vyčíst mnoho detailů kromě dvou citátů od spisovatele Edgara Allana Poea a vojevůdce Williama Tecumseha Shermana. Scénář je v pravém horním rohu datován na 13. března letošního roku.

Scénář k pátému Vetřelci.