Chrudimské noviny Hranice Čech a Moravy by mohly nově připomínat oficiální tabule

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Hranice Čech a Moravy by mohly nově připomínat oficiální tabule

Pardubice – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) jednal s historiky, kteří před několika týdny na silnicích I. tříd označili historickou zemskou hranici Čech a Moravy, a s ředitelem pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumilem Vebrem. Na vybraných silnicích I. a II. tříd by mohly být osazeny hnědé tabule upozorňující na tuto historickou hranici.

Od samého počátku, kdy tato „kauza“ vznikla, jsem přesvědčený, že se jedná o počin, který není nijak společensky nebezpečný a navíc upozorňuje na historii, která mne dlouhodobě zajímá. Možnost na vybraných silnicích osadit například známé hnědé značky mi přijde jako důstojná připomínka, která nijak nenarušuje bezpečnost silničního provozu. Musíme si však v tuto chvíli říci, jaké komunikace by měly být osazeny. Jedná se jak o komunikace I. třídy, které jsou ve správě Ředitelství silnic a dálnic, tak o silnice II. tříd. Ty jsou ve správě kraje,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Je potřeba k celé záležitosti přistoupit systematicky a komunikovat se starosty obcí, u kterých by měly být cedule umístěné. V tuto chvíli se bavíme o přibližně deseti místech na území našeho kraje,“ sdělil hejtman.

Ten také zmínil, že investorem značení by mohl být právě Pardubický kraj. „Jedná se o natolik zajímavou záležitost, že bychom mohli z rozpočtu Pardubického kraje zafinancovat výrobu a osazení těchto značek na vybraných místech. V minulosti jsme již něco podobného učinili a myslím si, že poté, co si vyjasníme jednotlivá místa a domluvíme se se starosty obcí a dalšími partnery, tak bychom mohli být investorem i v tomto případě,“ dodal hejtman Martin Netolický.

red

Reklama

Obrázek uživatele Karel7
#9422 Karel7 22. Červen 2020 - 7:46
DIVIDE ET IMPERA - ROZDĚL A PANUJ! Označení historických hranic Království českého, Markrabství moravského a Slezka je jistě chvályhodný čin, který navozuje obyvatelům historický vztah k území na němž žijí. Nutno je současně se na tuto událost podívat prostřednictvím latinského hesla DIVIDE ET IMPERA. Aplikaci tohoto hesla jsme poznali při dělení Československa. Historici jistě potvrdí, že i dělení Rakouska-Uherska mělo především za účel rozdrobit monarchii na malé a menší státečky, které je možno velmi snadno ovládnout a obsadit (Vzpomeňme na Mnichov a Anschlus Rakouska). Někomu se to tehdy hodilo a může se to hodit i v budoucnosti. Současně se chci zeptat, zda podobné snahy probíhají například i v Německu nebo ve Francii.
Obrázek uživatele hana
#9427 hana 24. Červen 2020 - 14:54
Rád bych slyšel od historiků z Brna co nastříkali hranicí ˇMoravy a Čech na silnici, proč tak neučinili též na hranici Slezska a Moravy ? Když historie, tak celá a ne vypichovat jen co se mi chce ....
Obrázek uživatele zvědavec
#9428 zvědavec 24. Červen 2020 - 15:17
hana: Rád bych slyšel od historiků z Brna co nastříkali hranicí ˇMoravy a Čech na silnici, proč tak neučinili též na hranici Slezska a Moravy ? Když historie, tak celá a ne vypichovat jen co se mi chce ....
Nereagujete na článek, protože mapa v něm porovnává stávající rozdělení se stavem za 1. republiky. Pro Vaši informaci- viz Wikipedia "Po vzniku Československa tvořily „historické země“ – v podobě země České, země Moravské a země Slezské – tři z celkem pěti zemí československých. V roce 1928 však byla Morava a Slezsko sloučeny do jednoho správního celku, země Moravskoslezské."
Obrázek uživatele hana
#9429 hana 24. Červen 2020 - 16:37
zvědavec: Nereagujete na článek, protože mapa v něm porovnává stávající rozdělení se stavem za 1. republiky. Pro Vaši informaci- viz Wikipedia "Po vzniku Československa tvořily „historické země“ – v podobě země České, země Moravské a země Slezské – tři z celkem pěti zemí československých. V roce 1928 však byla Morava a Slezsko sloučeny do jednoho správního celku, země Moravskoslezské."
Tím jste mi vysvětlil, že autorům se líbí stav po sloučení zemí Moravské a Slezské v roce 1928 a předchozí historii samostatné země Slezské přehlížejí.
Obrázek uživatele zvědavec
#9432 zvědavec 25. Červen 2020 - 10:16
hana: Tím jste mi vysvětlil, že autorům se líbí stav po sloučení zemí Moravské a Slezské v roce 1928 a předchozí historii samostatné země Slezské přehlížejí.
Slezsko byla součastí Koruny české a habsburské říše v letech 1335-1742, poté existuje jen Rakouské a později České Slezsko. Opět Wikipedie "Z větší části je totožné s územím bývalého Rakouského Slezska a obvykle jsou do něj zahrnovány i moravské enklávy ve Slezsku. Hlavní odlišností od Rakouského Slezska je, že k Českému Slezsku již nepatří východní Těšínsko (patřící Polsku) a naopak je jeho součástí Hlučínsko." Prvně jej správně scelil s Moravou z moci úřední 1782 Josef II, podruhé to už bylo demokratické rozhodnutí 1928. Už bezmála 100 let žádná taková "hranice" neexistuje. Nechybí Vám 5. země ČSR Podkarpatská Rus? Jako součást vítězných mocností během 2 WW jsme o ní přišli :(, stejně jako o zemské zřízení z moci úřední k 1/1-1949.
Obrázek uživatele hana
#9434 hana 26. Červen 2020 - 11:26
zvědavec: Slezsko byla součastí Koruny české a habsburské říše v letech 1335-1742, poté existuje jen Rakouské a později České Slezsko. Opět Wikipedie "Z větší části je totožné s územím bývalého Rakouského Slezska a obvykle jsou do něj zahrnovány i moravské enklávy ve Slezsku. Hlavní odlišností od Rakouského Slezska je, že k Českému Slezsku již nepatří východní Těšínsko (patřící Polsku) a naopak je jeho součástí Hlučínsko." Prvně jej správně scelil s Moravou z moci úřední 1782 Josef II, podruhé to už bylo demokratické rozhodnutí 1928. Už bezmála 100 let žádná taková "hranice" neexistuje. Nechybí Vám 5. země ČSR Podkarpatská Rus? Jako součást vítězných mocností během 2 WW jsme o ní přišli :(, stejně jako o zemské zřízení z moci úřední k 1/1-1949.
Ale to, že slezsko - moravská hranice právně neexistuje není žádný argument. Hejtman chce označovat též už právně neexistující hranici Moravy a Čech.
Obrázek uživatele zvědavec
#9437 zvědavec 27. Červen 2020 - 13:47
hana: Ale to, že slezsko - moravská hranice právně neexistuje není žádný argument. Hejtman chce označovat též už právně neexistující hranici Moravy a Čech.
Ztrácím nit smyslu diskuse z Vaší strany :(. Připomenutí historických hranic zemského zřízení (pomocí hnědých tabulí u silnice) je jako upozornění na blízkost Kunětické hory. Jsem pro, Vy proti, tak zkuste, prosím, věcně argumentovat.
Obrázek uživatele hana
#9440 hana 30. Červen 2020 - 10:01
zvědavec: Ztrácím nit smyslu diskuse z Vaší strany :(. Připomenutí historických hranic zemského zřízení (pomocí hnědých tabulí u silnice) je jako upozornění na blízkost Kunětické hory. Jsem pro, Vy proti, tak zkuste, prosím, věcně argumentovat.
Já nejsem proti, jen by bylo fér pak připomenout i slezsko - moravskou historickou hranici.