Povodeň udělala z koupaliště bahnitý rybník. Hygienici rozhodnou, jestli na Konopáč pustí lidi

18. červen 2020 08:10

Máte koupaliště připravené na sezónu, napuštěné azurovou vodou, a za pár hodin je všechno jinak. Bleskové povodně se o víkendu nevyhnuly ani autokempu Konopáč u Heřmanova Městce na Chrudimsku. Voda potrhala cesty a hlavně donesla bahno, které ke koupání zrovna neláká.

Na Konopáči teď není jisté, jestli se podaří letošní sezónu zachránit. „Mezi schodama a květináčem, tam je narušená ta stráň. Tam valila voda dolů, šla přes rybník, ten se naplnil, voda šla přes kabiny ven na silnici, to bylo pod vodou a dole pokladna byla taky pod vodou,“ říká zástupce provozovatele kempu Bohumil Starý ukazuje pořád ještě patrné stopy po povodňové vlně.

Z koupaliště se během chvilky stal bahnitý rybník. „V neděli ještě v poledne tady byla průhlednost vody čtyři metry, bylo krásně vidět až na dno. Během dvou a půl hodiny se to všechno změnilo.“

Napouští se dva měsíce

Jenže cesta zpátky je prakticky nemožná. Vyčistit Konopáč trvá dva měsíce. Další dva se pak nádrž napouští. „To napuštění letos trvalo dva měsíce, proto ta voda byla tak pěkná.“

Laboranti teď z koupaliště odebírají vzorky, které budou pro další postup klíčové. Každou sezónu plovárnu navštíví asi dvacet tisíc lidí. „Řešíme to ve spolupráci s hygienou, odebírají se vzorky, bude se zjišťovat, zda v tom nejsou nějaké naplaveniny, které se sem mohly dostat, které jsou nebezpečné,“ vysvětluje Starý.

Výsledky by měli mít provozovatelé do dvou dnů. Z nich se dozví, jestli lidi do vody můžou, nebo bude potřeba koupaliště důkladněji vyčistit.

Koupaliště Konopáč o víkendu vyplavila povodeň
Spustit audio

Související