Hlavní obsah

Seznam kandidátů pro podzimní senátní volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V září 2022 se konaly volby do Senátu společně s komunálními volbami. Kdo kandidoval a jak dopadly výsledky v 1. a 2. kole včetně grafiky se podívejte níže.

Foto: Novinky

Volby 2022: Kandidáti do Senátu

Článek

Funkční období senátora trvá 6 let, každé dva roky se obměňuje třetina křesel – 27 z 81. 

Jedním z nejsledovanějších volebních obvodů ve volbách 2022 byla Jihlava, kde kandidoval předseda Senátu Miloš VystrčilJana Nagyová (Mayerová) za ANO , která v tu dobu stála na lavici obžalovaných společně s Andrejem Babišemkauze Čapí hnízdo. Soud oba dva zprostil v lednu 2023. Důvod, proč byl tento okrsek tak sledovaný byl fakt, že pokud by Nagyová vyhrála, získala by imunitu a ovlivnila průběh soudního řízení. Ve volbách uspěl Vystrčil.

Hned v 1. kole senátních voleb byli zvoleni tři senátoři - Ladislav Václavec v Bruntále, Jiří Růžička v Praze 6 a Petr Fiala v Ústí nad Orlicí.

Senát a jeho funkce: ústavní pojistka i protiváha Sněmovny a prezidenta

Volby do Senátu

Jak kandidovat do Senátu

Registraci kandidátů vede pověřený obecní úřad v sídle každého obvodu. Následně kontroluje, jestli jsou přihlášky bez chyb a obsahují vše potřebné. Vše k volbám nabízí Český statistický úřad na svém serveru volby.cz.

Kandidáti platí kauci 20 tisíc korun. Pokud v 1. kole obdrží alespoň 6 % hlasů, dostanou ji zpět. Na kampaň lze vynaložit maximálně dva miliony korun, při postupu do 2. kola až 2,5 milionu. Volební účty jsou k nahlédnutí zde. Do 48 hodin před zahájením voleb je možné se písemně kandidatury vzdát.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám