Hlavní obsah

V šesti měsících podstoupil Vašík tři operace srdce. Bez kardiostimulátoru by nepřežil

Novinky, das, kk
Příchovice

Rodina Medkových dlouhá léta toužila po dítěti. Po deseti letech a dvou potratech se jim konečně narodil syn Václav. Radost z miminka ale brzy vystřídal obrovský strach, Vašíkovi zjistili srdeční vadu. Rodině se tak obrátil život naruby.

V půl roce života podstoupil Vašík tři operace srdce. Bez kardiostimulátoru by nepřežilVideo: Novinky

 
Článek

Medkovi žijí v rodinném domě v Příchovicích nedaleko Plzně. Dlouhých deset let se jim nedařilo počít miminko. Lenka Medková byla dvakrát na umělém oplodnění a také dvakrát potratila, proto zjištění, že čekají Vašíka, přineslo rodině neuvěřitelnou radost.

„Syn Vašík je vymodlené dítě. Již v těhotenství mu ale lékaři objevili srdeční vadu, kvůli níž byl neustále sledován již u mě v bříšku. Srdeční vada byla i důvodem k porodu císařským řezem. Původní prognóza, že bude Vašík muset hned po narození na operaci, se ale naštěstí nepotvrdila, Vašík se vyvíjel poměrně dobře. Nakonec ale k operaci po půl roce stejně muselo dojít,” vypráví Lenka Medková.

Podívejte se s námi, jak se operují ještě nenarozená miminka

Děti

Vašík měl kombinaci čtyř srdečních vad vycházející z problematické dvou-výtokové pravé komory Follotovského typu. Běžně lékaři zvládnou tyto vady zkorigovat v jedné operaci, u Vašíka ale došlo ke komplikacím. Měl velmi pomalý tep a nelepšilo se to, proto se ho lékaři rozhodli připojit na vnější kardiostimulátor.

Poté ale musel ještě absolvovat další dva zákroky. Celkem byl 16 dní v umělém spánku.

Foto: archiv rodiny Medkových

Během jednoho týdne podstoupilo miminko tři srdeční operace.

Stav Vašíka se díky operacím zlepšil, bohužel si s sebou i přesto nese velké následky, a to především v opožděném vývoji. Například až v roce a půl po pravidelných rehabilitacích začal sedět a dodnes ještě neleze. K tomu má nadále zúženou plicnici, nedomykavost srdeční chlopně prvního stupně, plus zvětšené pravostranné oddíly na srdíčku.

Nové srdíčko dostalo loni pět dětí

Děti
Foto: archiv rodiny Medkových

Rodiče se snažili o dítě celých deset let.

Už dnes je jasné, že bude Vašík v budoucnu potřebovat další operace. Pokud se bude vše vyvíjet dobře, tak na řadu přijdou až za 10-15 let. S určitostí to ale dnes nedokáže nikdo říct.

Péče o Vašíka je i tak stále velmi náročná, a to i po finanční stránce. Vašíkova maminka je zatím na mateřské dovolené, tatínek sice pracuje jako topič, ale bez pomoci Dobrého anděla by vše zvládali těžko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám