Novým koncertním mistrem České filharmonie bude Jan Fišer

Od září usedne na židli koncertního mistra České filharmonie vedle Jana Mráčka a Jiřího Vodičky současný koncertní mistr PKF – Prague Philharmonia Jan Fišer. Loni na podzim úspěšně vykonal konkurz a na pozici tzv. čekatele orchestru nahradí Olgu Šroubkovou, které orchestr po roční zkušební době neodhlasoval definitivu. Josef Špaček bude s Českou filharmonií nadále spolupracovat jako hostující koncertní mistr a umělecký partner orchestru.
Jan Fišer (zdroj ČF)

„Jan Fišer je vynikající houslista, a proto jsem rád, že doplní tým našich skvělých koncertních mistrů. Zároveň věřím, že s Janem Mráčkem a Jiřím Vodičkou bude dobře spolupracovat a najde společnou řeč i s celým orchestrem. Pokud se nic nezmění a koronavirus se na podzim nevrátí, usedne Jan Fišer poprvé na první židli 14. září na koncertě Dvořákovy Prahy pod taktovkou našeho hlavního hostujícího dirigenta Jakuba Hrůši,“ říká Robert Hanč, generální manažer České filharmonie zodpovědný za koncertní činnost.

Jan Fišer, který patří mezi přední mladé české houslisty, uspěl v mnoha soutěžích. Vedle činnosti koncertního mistra spolupracuje s řadou orchestrů jako sólový hráč, představil se také na zahraničních festivalech ve Švýcarsku, ve Španělsku či USA. Intenzivně se věnuje i komorní hře. Spolu s klavíristou Ivo Kahánkem a violoncellistou Tomášem Jamníkem tvoří Dvořákovo trio, které se řadí mezi nejlepší české komorní soubory. Je jedním z mentorů akademie MenArt a pravidelně působí i na hudebních kurzech. Své první houslové kroky začínal pod vedením Hany Metelkové, později studoval na Pražské konzervatoři u prof. Jaroslava Foltýna. V roce 2003 absolvoval ve třídě koncertního mistra Pittsburgh Symphony Orchestra Andrése J. Cárdenese na Carnegie Mellon University – School of Music v USA.

„Na spolupráci s Českou filharmonií se velice těším a je pro mě obrovská čest být součástí »první dámy« naší hudební scény. Je to však také závazek, přihlédneme-li k historii i současnosti orchestru, který je nanejvýš motivující. Také věřím, že se plně zúročí mých 17 let strávených na stejném postu v PKF – Prague Philharmonia,“ uvádí Jan Fišer.

Po roční zkušební době bude o setrvání Jana Fišera na pozici koncertního mistra hlasovat celý orchestr. Pokud uspěje, dostane definitivu a zároveň možnost podílet se na vybraných projektech jako sólista, komorní hráč či umělecký vedoucí Komorního orchestru České filharmonie, jak je u koncertních mistrů prvního českého orchestru běžné. Na Jana Mráčka v roli sólisty se tak posluchači mohou těšit už 14. září na festivalu Dvořákova Praha v Beethovenově Houslovém koncertu nebo 14. až 16. dubna 2021 v Janáčkově Putování dušičky – v obou případech pod taktovkou Jakuba Hrůši – a na Jiřího Vodičku 8. až 10. dubna 2021 v Korngoldově Houslovém koncertu s dirigentem Tomášem Netopilem. Jan Mráček a Jiří Vodička spolu s koncertním mistrem v nástrojové skupině violoncell Václavem Petrem zahrají i na Novoročním koncertu 1. ledna 2021. Role uměleckého vedoucího Komorního orchestru České filharmonie se 17. září na Dvořákově Praze v programu složeném z děl Suka, Martinů a Dvořáka zhostí Josef Špaček.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]