Ještě letos by mělo podle náměstka primátora Viktora Lavičky pět vybraných architektonických kanceláří předat českobudějovické radnici návrhy na novou podobu Pražské třídy.

Konkrétně se jedná o úsek u křižovatky s Pekárenskou ulicí, kde se chystá odstranění kovových konstrukcí zastřešujících chodník. „Zastřešení je zkorodované a ve velmi špatném stavu,“ vysvětluje důvod demolice Viktor Lavička. Architekti mají aktuálně navrhnout podobu prostoru ve střednědobém horizontu.

Po odstranění konstrukcí se nyní úsek mezi sídlem cizinecké policie a novou Poliklinikou Pražská má upravit jen provizorně. Dotkne se to povrchů chodníků, současné zeleně nebo veřejného osvětlení. „Dočasně bude nově zastřešena i zastávka MHD,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec. Cenu demoličních prací odhaduje radnice na dva milion korun.

Ve třech časových horizontech chce českobudějovická radnice proměnit podle náměstka primátora Viktora Lavičky území podél Pražské třídy, které dnes zastřešují kovové konstrukce. Ty vznikly v 70. letech minulého století společně s novým sídlištěm a vytvářely s ním harmonickou součást.

V sousedství současného objektu českobudějovického hotelu Clarion se chystá stavba nového kongresového sálu až pro 800 návštěvníků, nad kterým vznikne ve třech patrech dalších 75 moderních pokojů.
Pražská zahájila změny, zmizí střecha nad chodníkem, přistaví Clarion

V malé privatizaci ale byly tamní přízemní provozovny, kde byla například veřejná WC nebo papírnictví, prodány, časem se změnily na restaurační zařízení nebo byly zvýšeny o nástavby. Celkový koncept krytého korza tak postupně ztrácel svou původní podobu a navíc chátral. Originální jehlancové podhledy, vytvářející zajímavé světelné efekty, byly před několika lety také odstraněny a konstrukce jsou aktuálně v havarijním stavu. Radnice tak rozhodla o jejich odstranění.

Do 22. června mají podat na magistrát své nabídky firmy, které by provedly demolici. V krátkodobém horizontu se pak prostor provizorně upraví, včetně dočasného zastřešení zdejší zastávky městské hromadné dopravy.

Krytý chodník na Pražské třídě v Českých Budějovicích čeká demolice plechových přístřešků kvůli jejich špatnému stavu.
Přístřešky v Pražské třídě půjdou k zemi, Dům umění se promění

Pak chystá radnice střednědobé řešení. Oslovila pět architektonických kanceláří. Ty mají navrhnout novou podobu prostoru, který je ale rozšířen. Jak upozorňuje Viktor Lavička, nezahrnuje jen současné plochy pod konstrukcemi, ale i navazující zelené pásy. Pokud se týká cizích objektů v území, město zatím neví, jak by se na projektu podílely.

Současné konstrukce se pokoušela zachránit petice i stížnosti místních, ale přišly pozdě. Obnova přístřešků by podle Viktora Lavičky byla příliš nákladná. Někteří odborníci ale poukazují na to, že město nyní bude znovu hledat řešení tam, kde už jednou bylo nalezeno…

Krytý chodník na Pražské třídě v Českých Budějovicích čeká demolice plechových přístřešků kvůli jejich špatnému stavu.
Z českobudějovické Pražské třídy zmizí unikátní korzo

V dlouhodobém výhledu pak radnice uvažuje i o možném zastavění plochy po současných kovových konstrukcích podél části Pražské třídy. V dlouhodobých koncepcích budoucí podoby Pražské třídy se uvažuje například o tom, že by se v rušné ulici utlumila automobilová doprava a více prostoru by dostali třeba pěší nebo cyklisté.

Autory původního konceptu dnešního Pražského sídliště byli architekti Ladislav Konopka a Alois Hloušek.