Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Podle německé prokuratury stojí za vraždou v centru Berlína Rusko. Případ výrazně zhoršil vztahy mezi zeměmi

Svět

  12:24
Berlín - Německé nejvyšší státní zastupitelství je podle zpravodajského magazínu Spiegel přesvědčeno o tom, že loňskou vraždu Čečence Zelimchana Changošviliho v centru Berlína si objednala Moskva. Stojí to v obžalobě, kterou ve čtvrtek na podezřelého Rusa německá prokuratura podala. Případ, který pozorovatelům připomíná pokus o zabití bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v britském městě Salisbury, výrazně zhoršil vztahy mezi oběma zeměmi.
Německá policie

Německá policie foto: Reuters

Lidé v ruské ústřední vládě pachatele pověřili, aby oběť zlikvidoval, píše se podle Spiegelu v obžalobě. Moskva podíl na vraždě stejně jako v dalších podobných případech odmítá.

Množí se indicie, že za vraždou Gruzínce v Berlíně stojí Moskva. Kreml spekulace odmítá

Čtyřicetiletý Changošvili, který v minulosti bojoval proti Rusům v Čečensku, přišel o život 23. srpna, když ho ve čtvrti Moabit nedaleko centra Berlína útočník z bezprostřední blízkosti zezadu opakovaně střelil do hlavy.

Podezřelým z vraždy je Rus Vadim Krasikov, který byl zadržen krátce po činu a od té doby je ve vazbě. Muž, který se původně představil jako Vadim Sokolov, měl podle médií číslo pasu, které ukazuje na napojení na ruskou vojenskou tajnou službu GRU.

Zvláštní jsou i další okolnosti. Po Rusovi kvůli podezření z vraždy z roku 2013, jejíž provedení bylo nápadně podobné zastřelení Changošviliho, od dubna 2014 až do července 2015 pátraly ruské úřady. Jen dva měsíce poté, co smazaly informaci o pátrání, byl poprvé vystaven osobní doklad na jméno Vadim Sokolov s fotografií velmi podobnou Krasikovovi. Podle německých médií je tak pravděpodobné, že Krasikova ruské úřady našly, naverbovaly a vystavily mu falešný pas.

Berlín loni v prosinci kvůli vraždě Changošviliho, který měl gruzínské občanství, a kvůli nedostatečné spolupráci Moskvy při vyšetřování vyhostil dva ruské diplomaty.

Autor: