V úterý přijďte na veřejné projednání záměru výstavby hal u Suché
Obří haly mají vyrůst u obce Suché, která leží na četných turistických trasách u Českého středohoří. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Téma výstavby obřích hal v rámci projektu PH Parku Teplice za obcí Suché vyvolává stále diskuse. Vedení Modlan, včele se starostou Lukášem Bartoněm, se nevzdává. Od okamžiku, kdy oznamovatel záměru, teplická akciovka PH Real, předložil Krajskému úřadu v Ústí nad Labem přepracovanou dokumentaci, spustilo vedení obce petiční akci. Krajský úřad nyní vyhlásil podle zákona veřejné projednání záměru výstavby PH parku a posouzení vlivu na životní prostředí. Uskuteční se v úterý 23. června od 16 hodin v teplické sportovní hale na Stínadlech.

Otázky výstavby hal se dotkli na svém posledním zasedání také tepličtí zastupitelé, když téma jako nový bod programu navrhl do jednání jeden z nich. Primátor Hynek Hanza ale upozornil, že zastupitelům Teplic nepřísluší míchat se do věcí jiné samosprávy. Přesto se o problému diskutovalo.

Adam Souček (VOLBA PRO! TEPLICE) například uvedl, že pro projekt by byl vhodnější prostor na místě bývalé plynárny v Úžíně. „Rozhodně vystupuji proti záboru zemědělské půdy, je to nepřijatelné. Neustále řešíme nedostatek vody. Pokud krajinu zastavíme rozlehlými betonovými plochami, je to špatný krok,“ zlobil se zastupitel.

S jeho názorem se ztotožnil i Zdeněk Kettner. Zdůraznil, že se už pár let neuvěřitelným tempem v České republice likviduje zemědělská půda. Nesouhlasil s tím, že se samospráva města nemá míchat do problémů v jiných obcích. „Nejsem pro zasahování do vnitřních věcí samosprávy, ale pro morální podporu těch lidí. Tahle záležitost se přece týká nás všech.“

Oproti tomu radní Josef Benda (ODS) souhlasil s primátorem, když prohlásil, že teplickému zastupitelstvu vyjádření k danému problému nepřísluší. Česká republika by podle jeho slov měla být už v takové fázi, že podobné projekty nebude možné realizovat. „Krabice na poli mi vadí, ale my se v tomto případě dotýkáme pravomocí jiné samosprávy.“ Benda současně poukázal na problém velkého množství obecních samospráv. Podle jeho názoru vytváří současná situace prostor k různým druhům korupce.

Zdeněk Bergman radnímu oponoval. Prohlásil, že teplickým zastupitelům přísluší vyjádřit svůj názor v deklaratorní rovině. Naproti tomu zastupitel Michal Kasal připomněl, že by se tepličtí zastupitelé měli vyjadřovat především k tomu, co mají u nosu. Pro příklad uvedl vybudované haly u Hypernovy. Diskusi uzavřel primátor Hynek Hanza. Zdůraznil, že od doby, kdy představitelé Modlan a Rtyně nad Bílinou schválili převod zemědělské půdy v dotčené lokalitě, uplynulo 11 let. „Nikdo už nenahradí deset let mlčení v těchto obcích,“ zdůraznil primátor.

Modlanští věří ve vítězství rozumu nad komerčními zájmy. „To, že došlo k převodu zemědělské půdy je jedna věc. Ale situace se za těch deset let výrazně změnila,“ upozorňuje modlanský starosta Lukáš Bartoň. Věří, že v úterý do teplické sportovní haly přijdou Modlanské a Rtyňské podpořit všichni, kteří mají zájem o zachování už tak zkoušené krajiny v severních Čechách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru