Historickým městem roku 2019 se stal Štramberk

18. červen 2020 15:27

Historickým městem roku 2019 je Štramberk. Cenu udílenou za nejlepší péči o památky a odměnu milion korun na další péči o kulturní dědictví dnes v Praze převzala starostka města Andrea Hlávková. V minulých letech byla ve Štramberku obnovena Jaroňkova útulna v areálu hradu Trúba a kostel sv. Jana Nepomuckého.

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka. Štramberk byl ve finále soutěže již dvakrát.

Čtěte také

Ze 14 letošních finalistů a krajských vítězů dostala Cenu ministryně pro místní rozvoj města Nový Bor v Libereckém kraji a Soběslav z Jihočeského kraje. Dostávají odměnu 100.000 korun stejně jako všichni krajští vítězové.

Městská památková rezervace Štramberk má na svém území 98 kulturních památek. Podle pořádajícího sdružení se rezervace opravuje dlouhodobě a systematicky. Do opravených dřevěnic se vracejí lidé, čímž se navíc daří zlepšovat demografickou skladbu místa.

V roce 2019 byly v rámci programu, za který se udílí titul Historické město, obnoveny tři kulturní památky s finanční podporou ministerstva kultury 2,185 milionu korun. Kč. Příspěvek města vlastníkům památek loni byl 386.354 korun a podíl vlastníků včetně města v případě, že je vlastníkem památky, byl přes 1,8 milionu korun. Město spravuje vlastní fond na obnovu nepamátkových objektů na území rezervace.

V ČR je na 40.000 nemovitých památek a po čtyřech desítkách rezervací a zón. Ve zmíněném programu od roku 1993 rozdělil stát přibližně 5,4 miliardy korun a opraveno bylo 17.203 památek. Celková cena obnovy s příspěvky měst a dalších subjektů je 13,8 miliardy korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související