Žatec obnovil památník obětem z Českého Malína, vypálené obce na Ukrajině

  15:48
Radnice v Žatci dokončila obnovu památníku obětem Českého Malína. Památník připomíná tragédii v české obci na Ukrajině založené ve druhé polovině 19. století českými přistěhovalci z Lounska, Žatecka a Rakovnicka. V roce 1943 obec Český Malín vypálili Němci.

Památník před hřbitovem v Žatci připomíná tragédii v Českém Malíně. Jde o českou obec na Ukrajině založenou v druhé polovině 19. století českými přistěhovalci z Lounska, Žatecka a Rakovnicka, kterou v roce 1943 vypálili Němci. | foto: město Žatec

„Úprava se týkala jak restaurování samotné sochy, tak rovněž vylepšení okolí. Nová je ceremoniální plocha, jsou doplněné koše a lavičky, provedli jsme také sadové úpravy okolí včetně výsadby nových stromů,“ poznamenal mluvčí radnice Tomáš Kassal.

S renovací město začalo loni na podzim, kdy přistoupilo ke zrestaurování sochy.

„V současné době probíhá ještě stavební řízení pro povolení nasvícení sochy. Po osazení světla a jeho propojení s veřejným osvětlením budou všechny práce hotové. Pro důstojné pořádání vzpomínkových akcí je ale celý památník přichystaný už nyní,“ dodal Kassal.

Práce vyšly celkem na 1,4 milionu korun. Částkou 100 tisíc projekt podpořil Fond Ústeckého kraje.

V šedesátých letech devatenáctého století lákala ruská carská vláda do oblasti Volyně přistěhovalce na levnou nevyužitou půdu.

Do tehdejší Volyňské gubernie odešlo za lepším na šestnáct tisíc Čechů z Lounska, Žatecka a Rakovnicka, kteří v roce 1871 založili obec Český Malín.