Hlavní obsah

V Horní Lipové je nový vodní zdroj, o využití rozhodne zkouška

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový vodní zdroj nalezli odborníci v Horní Lipové na Jesenicku, která je nyní odkázána na dodávky vody z prameniště Pomezí, jehož vydatnost v posledních letech klesá.

Článek

Pramen čeká čerpací zkouška a poté bude rozhodnuto o jeho případném využití pro zásobování Horní Lipové, která má tři stovky obyvatel a je vyhledávaným cílem rekreantů. ČTK to dnes sdělil technický ředitel Vodovodů a kanalizací Jesenicka Robert Černý.

„V minulém roce jsme v lokalitě Horní Lipová provedli hydrogeologický průzkum HV 202, tedy 80 metrů hluboký vrt. Následná čerpací zkouška potvrdila vydatnost vrtu tři až čtyři litry za sekundu, což je velmi dobrý výsledek. Je možné, že faktická vydatnost pramene bude ještě větší,“ uvedl Černý.

Velmi dobře podle Černého vycházejí i rozbory vody. Vodu z vrtu by díky její kvalitě, zejména nízkému obsahu dusičnanů, bylo možné využít i pro přípravu kojenecké stravy.

VAK se nyní připravuje na tzv. poloprovozní čerpací zkoušku, což je nezbytný krok před finálním rozhodnutím o využití vodního zdroje. V případě zapojení nového vodního zdroje do hornolipovského vodojemu by se snížily provozní náklady, neboť by odpadlo jedno přečerpávání vody mezi prameništěm Pomezí a vodojemem v Horní Lipové.

Společnost VAK Jesenicka vlastní a provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na území obcí Bělá pod Pradědem, Česká Ves, Hradec-Nová Ves, Jeseník, Lipová-lázně a Písečná.

Reklama

Doporučované