Zemřela zpěvačka Vera Lynnová. Žena, která za druhé světové války povzbuzovala britské vojáky

Vera Lynnová
Vera Lynnová
Foto: Wikipedia / Reprofoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 6. 2020

Britská zpěvačka Vera Lynnová ve svých 103 letech zemřela. Proslavila se zejména tím, že za druhé světové války povzbuzovala britské vojáky. O její smrti informovala stanice BBC ve čtvrtek ráno s tím, že úmrtí zpěvačky potvrdili její nejbližší.

Rodina je hluboce zarmoucena, že musí oznámit odchod jedné z nejmilovanějších zpěvaček ve věku 103 let,“ uvedla rodina v prohlášení o úmrtí pěvecké legendy.

Vera Lynnová před letošním květnovým 75. výročím porážky nacismu ocenila statečnost a obětavost britského národa za druhé světové války. Krátce předtím vyzvala národ, aby si v těžkých časech užívali chvíle radosti.

Písně jako We´ll Meet Again a The White Cliffs of Dover dodávaly během druhé světové války odvahu a optimismu vojákům v boji s nacistickým Německem.

V průběhu války uspořádala koncerty pod otevřeným nebem pro britské vojáky v Egyptě, Indii a Barmě. K jejím nejznámějším písním patří „We'll Meet Again“, „The White Cliffs of Dover“, „A Nightingale Sang in Berkeley Square“ a „There'll Always Be an England“.

Lynnová se narodila se 20. března 1917 na předměstí Londýna East Ham. Pěvecký talent se u ní projevil už v dětství. Odkaz Very Lynn a její skladby „We'll Meet Again“ se také stal jedním z motivů alba The Wall od skupiny Pink Floyd.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.