Putinova banda vše zfalšovala, bránil se u soudu ruský podnikatel Ginzburg, jenž prý zpronevěřil miliony na kosmodrom Vostočnyj

18.06.2020 16:30

KAUZA Právo na spravedlivý soud v Rusku dnes neexistuje. To řekl mimo jiné při čtvrtečním soudním jednání ruský podnikatel Vitalij Ginzburg. Ruská federace žádá jeho vydání, neboť podle tamních orgánů zpronevěřil peníze na stavbu kosmodromu Vostočnyj a falšoval daňová prohlášení, čímž vznikla škoda v řádech stovek milionů rublů. Soud rozhodl o jeho vydání, ale kauza je komplikovanější. ParlamentníListy.cz získaly dopis, jejž napsal premiéru Andreji Babišovi.

Putinova banda vše zfalšovala, bránil se u soudu ruský podnikatel Ginzburg, jenž prý zpronevěřil miliony na kosmodrom Vostočnyj
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ruský podnikatel Vitalij Ginzburg u soudu

„Putinova banda, která vládne Rusku, vše zfalšovala. Rozbil jsem totiž její korupční schémata na více než dvě miliardy dolarů,“ sdělil včera pomocí tlumočníka podnikatel s ruským a izraelským občanstvím Vitalij Ginzburg. Stalo se u pražského městského soudu a ParlamentníListy.cz vše sledovaly přímo z lavic pro veřejnost.

Jsem vězeň Kremlu

Městský soud v Praze měl ve čtvrtek rozhodnout o přípustnosti vydání podnikatele do Ruska, které o to požádalo. Podle tamních orgánů si podnikatel Ginzburg vzal v roce 2014 úvěr sto milionů rublů, tedy zhruba čtyřiatřicet milionů korun, na jehož splácení použil peníze společnosti Ekonomické programy, kde byl předsedou představenstva. Za použití fiktivních organizací prý také předložil úřadům falešná daňová prohlášení, čímž údajně způsobil škodu přes tři sta milionů rublů, asi sto milionů korun. Podle Ruska se podnikatel navíc dopustil dalšího trestného činu, když lidem pracujícím na kosmodromu neuhradil mzdy.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
„Nesouhlasím ani s jedním z důvodů vydání. Rozkryl jsem korupční systém na kosmodromu a má společnost vše splnila. Právo na spravedlivý soud dnes v Rusku neexistuje. Když jsem se pokoušel najít tam spravedlnost, strávil jsem jedenáct dní ve vězení. Nyní jsem v Česku dlouhé měsíce ve vazbě a připadám si jako vězeň Kremlu, přestože jsem v demokratické zemi,“ prohlásil Ginzburg postupně u soudu.

Z dopisu Babišovi

Podnikatel Ginzburg napsal ohledně svého případu dopis i českému premiérovi Andreji Babišovi, který ParlamentníListy.cz získaly. Na začátku uvádí, že je majitelem jedné z vedoucích ruských IT a inženýrských společností Ekoprog a za úspěchy v podnikání získal mnoho i mezinárodních ocenění.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí
„Osmnáctého ledna 2019 jsem přijel do Prahy vyřizovat své osobní záležitosti a k mému překvapení jsem byl zadržen na žádost Ruské federace českou policií přímo na letišti. Mezinárodní zatýkací rozkaz Interpolu mi nebyl při zadržení předložen. V klidu jsem přijal tuto situaci a myslel si, že došlo k chybě a česká policie bude schopná ji napravit. Vždyť před měsícem jsem dostal povolení k trvalému pobytu v Lotyšsku, v členském státu Evropské unie, a jedenáctého ledna 2019 jsem překročil hranice schengenského prostoru ve Francii. Navíc krátce před tím ve Španělsku policie zadržela na žádost Ruska významného podnikatele Williama Browdera a za pár hodin ho propustila na svobodu. Vše skončilo dalším obviněním Ruska ze zneužívání členství v Interpolu. Ale v Česku se všechno ukázalo být mnohem komplikovanější. Více než rok se nacházím ve vazbě v Praze nehledě na to, že k tomu chybí jakékoliv právní opodstatnění,“ píše mimo jiné v dopise.

Uvedený podnikatel Bill Browder inicioval v USA a některých dalších zemích zavedení takzvaného zákonu Magnitského, který počítá se sankcemi vůči ruským úředníkům porušujícím lidská práva. Své vzpomínky na podnikání v Rusku a na právníka Sergeje Magnitského, který zemřel v ruském vězení, sepsal v knize Rudý zákon – Jak jsem se stal Putinovým nepřítelem č. 1. Ostatně ParlamentníListy.cz přinesly v Česku jako první médium exkluzivní rozhovory s tímto podnikatelem.

Ginzburg a kosmodrom Vostočnyj

V Rusku byl Ginzburg vyšetřován na svobodě, ale utekl do zahraničí. Proto na něj byl vydán mezinárodní zatykač a tuzemská policie ho loni v lednu zadržela. Zatím je ve vazbě v pražské pankrácké věznici. Čtvrteční soud však konstatoval, že délka vazby je dlouhá a připustil jeho propuštění, pakliže zaplatí kauci sedm milionů korun. Také rozhodl, že Česko může Ginzburga vydat do Ruska, ale zatím nejde o pravomocné rozhodnutí. Ostatně soudy už jednou rozhodly o jeho vydání, ale kvůli jiným trestným činům. Kauzu nyní posuzuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která se nemusí řídit rozhodnutím soudů. Ginzburg navíc podal stížnost k Ústavnímu soudu, který o ní dosud nerozhodl, a žádá o politický azyl, což také není ještě vyřešeno.

Společnost podnikatele Vitalije Ginzburga byla dodavatelem dostavby ruského kosmodromu Vostočnyj. Ruská kosmická agentura Roskosmos se totiž stále více snaží přesunout těžiště svého kosmického programu na území Ruské federace. Právě kvůli tomu se buduje kosmodrom Vostočnyj v Amurské oblasti na Dálném východě, kde první úspěšný raketový start proběhl již v roce 2016. Po rozpadu Sovětského svazu si totiž Rusko do roku 2050 pronajalo legendární kosmodrom Bajkonur, odkud vzlétli do vesmíru Jurij Gagarin a Valentina Těreškovová. Po rozpadu SSSR se ale Bajkonur ocitl na území Kazachstánu. Za pronájem platí ročně sto patnáct milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 2,7 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…