Výjimečný živák nadžánrových legend

Rubrika:  Novinky, publikováno: 18.06.2020

Dvojalbum Hradišťan & Jiří Pavlica & Spirituál kvintet & Dagmar Pecková, které vychází 19. června na labelu Indies Scope, je záznamem koncertu, jenž se uskutečnil 30. října 2019 v pražském Švandově divadle. Šlo o poslední zastávku z vyprodaného turné po celé České republice. Spojení hudebníků, kteří k sobě našli cestu i přes rozdílnou žánrovou tvorbu, nabídlo trvalky Hradišťanu a Spirituál kvintetu, ale i dříve nevydané skladby a nečekané verze zlidovělých písní.

Hradišťan a Jiří Pavlica, folková legenda domácí scény Spirituál kvintet a operní diva Dagmar Pecková připravili první společné vystoupení už předloni. Ohlas koncertu byl impulsem k loňské šňůře. Kromě notoricky známých skladeb z vystoupení Hradišťanu a Spirituál kvintetu playlist obsáhnul i skladby, zaznamenané vůbec poprvé. Jde namátkou o chorál Joan Krstitel, který Hradišťan zpívá staroslověnským jazykem našich předků z Velké Moravy. První cédéčko se věnuje samostatným blokům Hradišťanu a Spirituál kvintetu, druhé pak společnému repertoáru s Dagmar Peckovou. Závěrem zní stejně jako na všech koncertech společná, emotivně přednesená skladba Pocestný, jedna z perel Spirituál kvintetu z “obrozeneckého” alba Saužení lásky (1978).

Nahrávka měla být představena už v květnu, ale její dokončování přibrzdila eskalace pandemie onemocnění covid-19. Jiří Pavlica se proto v průvodním slově k tomuto období vrací: „K psaní těchto řádek usedám ve chvíli, kdy se mi v kontextu toho, co právě řeší celý svět v boji s pandemií, nechce myslet na něco tak nedůležitého, jako je text do bookletu nového CD. Spíše se vkrádají myšlenky o smyslu našich životů a našeho veškerého konání a snažení.“ Ale písně Spirituál kvintetu a Hradišťanu jsou o základních lidských hodnotách – lásce, víře a naději. Ve světle současných událostí nejen, že tato tvorba nezestárla, ale stala se ještě více aktuální.

cover maly

red, foto (Hradišťan) Zuzana Pálešová

(Navštíveno 81krát, z toho 1krát dnes)
0
 

Hodnocení k článku

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Tagy



Související články