Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo  pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

Neradostné vyhlídky tohoto odvětví, velkého stroje s velkou setrvačností, na kterém dnes závisí podstatná část prosperity našeho státu, se potýká s tlaky a tendencemi, pokřivujícími přirozené ekonomické prostředí.

Většina firem automobilového průmyslu v našem státě již není česká a ovlivňuje ji vývoj v zemi vlastníka. Týká se to všech tří hlavních producentů osobních automobilů. V těžkých dobách omezí dceřiné firmy a stáhnou výrobu do centra. Špatné pro ČR

Globální podmínky, jimž je celé odvětví vystaveno tlačí na cenu výroby a automatizaci. Rozvoj automatizace likviduje „výhodu“ levné práce a existence takového externího výrobního závodu. Špatné pro ČR

Výroba dopravních prostředků je vystavena vnějším i vnitřním politickým tlakům a ekologickému omezování. Povinné snižování emisí spalovacích motorů, které zatím převažují pokřivuje technický vývoj motorů a vede k snížení jejich výkonu, výdrže a spolehlivosti. Snaha o nahrazení elektromobily, nejen že není ekologická,  (v součtu všech nákladů vůbec ne, v místě konzumu snad, dokud neřešíme odpad) Špatné pro ČR

Automobilka, jako typická nadnárodní firma, svá chapadla stahuje, odsekává nebo likviduje a centrální podnik se snaží přežít na úkor dceřiných společností.

Čeká nás v lepším případě odsun výroby v některých závodech Škodovky (Kvasiny). V TPCA a Hyundai útlum nebo úplný odchod, podle vývoje na evropském nebo globálním trhu.

Oč lepší pro stát byl model národní firmy s mezinárodním přesahem, jako byl Baťův obuvní koncern. Vznikl jako systém vzájemně propojených dílen, které si vzájemně objednávaly a fakturovaly, udržovaly si jistou ekonomickou nezávislost, zastřešené štíhlým administrativním aparátem. Tento model se úspěšně šířil, přežil i válečné turbulence a po znárodnění existoval v konzervované podobě jako podniková centrála v pokřiveném ekonomickém prostředí ČSSR. Značka BATA přežila v zahraničí, vytvořila územně neukotvenou nadnárodní firmu a nenavázala na předválečný úspěch a v nových podmínkách. Restituce firmy potomky původního vlastníka se nepodařila a rozpad firmy Svit na 22 vzájemně si konkurujících samostatných provozů zasadilo kolosu smrtelnou ránu.

Příklad ČEZu jako polostátní firmy je přes jeho nelichotivou pověst modelem a zárukou toho, že větší část vyprodukovaných prostředků zůstane v naší zemi. Mnoho takových firem nám nezůstalo.

Agrofert, je příkladem odvětvově specializovaného, vertikálně i horizontálně propojeného výrobního komplexu, územně ukotveného na našem území. Je pro stát v této fázi  přínosem větším, než všechny zahraniční akvizice a výkupy někdejších státních a národních podniků.

To je vysvětlením, proč je Babiš přes svou politickou zbabělost a oportunismus, pocházející z jeho obchodní „morálky“, ve svých volebních preferencích stále úspěšný. Paradoxně je to jeden z největších národních podnikatelů, měřeno výnosy pro stát.

Naši euroobčané si neuvědomují, ani po zkušenosti s koronavirovou krizí, že všechny státy v EU se chovají účelově. Nejsou vedeny ušlechtilou touhou poskytnout a ochraňovat naši iluzi o demokracii. Naopak, berou nás jako prostor pro své hospodářské cíle, zabezpečit své země. V případě potřeby si všechny zdroje od nás stáhnou a my nemáme politickou reprezentaci, která by jim v tom účinně bránila. Naopak drtivá většina našich zastupitelů odevzdává pravomoci státu mimo náš dosah, nechávají médii ostouzet a vysmívat se národním symbolům a kriminalizují politiky, kteří obranu národa a státu pozvedli jako náplň svého poslání.

href="https://www.euro.cz/byznys/co-zbylo-z-batova-imperia-872080">https://www.euro.cz/byznys/co-zbylo-z-batova-imperia-872080</a></p>

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 18.6.2020 20:01 | karma článku: 13,03 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 884x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Proč s nimi zaváží Evropu a ještě jim připravuje zázemí?

Proberme si, co o něm víme. Narodil se v roce 1930 jako Schwartz György v maďarské židovské rodině (později Soros) a dobu války prožil inkognito v křesťanské rodině v Budapešti.

1.2.2018 v 18:18 | Karma: 39,78 | Přečteno: 1823x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe