Nikdo z parašutistů se Němcům nedostal do rukou živý, jejich boj sledovali i obyvatelé domu v Resslově ulici

Události: Vzpomínka na parašutisty (zdroj: ČT24)

Přesně před 78 lety padlo v kostele v Resslově ulici v Praze sedm československých parašutistů, kteří se účastnili atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Byli mezi nimi i Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří útok provedli. S nimi stonásobné přesile hodiny odolávali Jan Hrubý, Josef Bublík, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc a Josef Valčík. Nikdo z nich se Němcům nedostal do rukou živý. Svědky jejich posledního boje byli i obyvatelé domu, který stojí přímo naproti kostelu.

Když 18. června 1942 nacisté uzavřeli okolí Resslovy ulice, lidé v okolních domech až na výjimky nevěděli, co se děje. Chrám svatého Cyrila a Metoděje obklíčilo 700 příslušníků SS a gestapa, skrývala se v něm totiž skupina sedmi výsadkářů, kteří byli zapojeni do atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Prvním rozkazem těch uzavíracích komand bylo, že všichni civilní obyvatelé museli zůstat ve svých bytech a vůbec tu akci nesměli sledovat, bylo to samozřejmě pod hrozbou střílení do oken,“ popisuje Karel Polata z Iniciativy A. Obyvatelé z domu přímo naproti chrámu se tak stali nechtěnými svědky posledního boje parašutistů.

„Dům se samozřejmě probudil do obrovského hluku, který přicházel zvenčí, byla tam střelba, asi se házely i granáty,“ říká majitel části domu v Resslově ulici Prokop Sedlák. Dům patřil jeho rodině i v roce 1942. Sedlákova matka bitvu sledovala škvírou v zatemněném okně. „Nakonec viděla i to vyvrcholení, kdy vynesli chudáky parašutisty, tam naproti je položili a identifikovali,“ přibližuje její vzpomínky syn.

Naproti kostela žil i spolupracovník parašutistů

V domě tehdy žil i Jiří Jesenský, který byl přímým spolupracovníkem parašutistů. „Tady na chodbě se všichni sešli a začali se dohadovat, Jesenští taky dělali, že nevědí, o co jde, ale maminka vzpomínala, že jediní byli klidní,“ popisuje Sedlák.

„Jiří Jesenský vozil autem do okolí Štěchovic a Jílového Josefa Valčíka a Josefa Gabčíka. Ti tam zřejmě tipovali místa, kde by mohli seskočit další parašutisti,“ vysvětluje Polata. Jiří Jesenský se podle něj měl čtyři dny po akci tady v kostele svěřovat svému otci, že pravděpodobně bude zatčen, k čemuž došlo několik hodin po tomto rozhovoru.

Jesenského spolu s jeho ženou Žofií zavraždili nacisté v koncentračním táboře Mauthausen spolu s dalšími 290 spolupracovníky parašutistů. Jejich jména připomíná přímo na cyrilometodějském chrámu umístěný Národní památník hrdinů heydrichiády. Ve čtvrtek si u něj připomněly výročí smrti výsadkářů asi dvě stovky lidí.