„V módě bychom si vždy měli zachovat svůj osobitý rukopis a signature look“. říká stylistka Olga Oliwye Soukupová

Publikace: 18.06.2020

Olga Oliwye Soukupová je jediná česká blogerka, která měla tu čest fotit kolekci značek Louis Vuitton a Dior. V současné době působí jako stylistka a personal shopper a móda ji doprovází každý den. Jak konkrétně vypadá její práce? Jaké doplňky jsou její slabost? A jak by zhodnotila módu v českých ulicích oproti těm zahraničním?

Dobrý den Olgo. Nejprve bych vám ráda poděkovala, že jste si na rozhovor udělala čas a poprosím vás, zda byste se mohla čtenářům trochu představit. Na internetu se prezentujete jako fashion blogerka, stylistka a personal shopper. Věnujete se v současné době ještě něčemu dalšímu?

Dobrý den, je to přesně tak, jak jste říkala. Jen v současnosti spíše než blog využívám svůj Instagram (@oliwyesoukupova), to je v podstatě jediná změna, jinak se několik let věnuji právě módě a všemu, co je s ní spojené.

Musím se přiznat, že jsem se pozastavila nad označením personal shopper. Můžete mně i našim čtenářům prozradit, co přesně to znamená a co to obnáší? 

Je pravda, že v Čechách tato profese ještě není příliš rozšířená, ale v zahraničí je to již úplně běžné a v podstatě skoro každý svého osobního personal shoppera má. Jsou totiž dva druhy personal shoppingu - personal shopper může osobně chodit s lidmi na nákupy a radí jim s celkovým šatníkem/stylem, ale také si ho mohou najmout pouze pro složení outfitu pro nějakou speciální příležitost, jako je například významný večírek nebo svatba. Další variantou, která se hojně využívá v cizině, je online personal shopping, kdy klientovi na dálku vyberu a sestavím šatník, popřípadě mě může klient poprosit i o sehnání nějakého speciálního kousku, ať už z limitované edice nebo nějaký vintage poklad. A mým úkolem je pak takovou věc sehnat po celém světě. Já se věnuji oběma variantám.

Vzhledem k tomu, že jste se dříve rozhodla vystudovat módní školu v Moskvě a Miláně, dalo by se předpokládat, že k módě tíhnete už od mala. Je to pravda? Nebo se tato vaše láska projevila až později?

Moje maminka s radostí vypráví příhodu, kdy jsem jako malá holčička odmítla odejít z bytu do školky, dokud nebudu mít stejně vykukující manžety rukávů (smích). Nemohu zapřít, že jsem detailista, ale to je jedině plus v mé profesi. Jako teenager jsem si vystřihovala různé hvězdy MTV a snažila se pak přešívat věci na podobné outfity jako měli oni. Vždy mě bavila estetika, móda pak byla jasnou volbou při rozhodování, čemu bych se v životě ráda věnovala.

Pokud se nepletu, jste jediná česká blogerka, která měla tu čest fotit kolekci značek Louis Vuitton a Dior. Jak jste se k tomu dostala? A jaký to pro vás byl zážitek? 

Je to tak a pokládám to za velkou čest. Dnes už bych to nafotila trochu jinak než před pár lety, ale doufám, že brzy dostanu jinou příležitost ukázat, co ve mně je (úsměv). Šlo o spolupráci s jedním módním webem a v Paříži mě schválili jako osobu, na které by se jim líbilo kolekci nafotit a už to bylo (úsměv). Podobně jsme takto nedávno fotili i v Tiffanny Prague.

Kde berete inspirace pro své outfity? Máte nějaký módní vzor?

Mé vzory se s roky, někdy i s týdny, mění. Chvíli preferuji styl jedné značky, v další chvíli mě zaujme jiný koncept. Móda se vyvíjí a je jen na nás, zda si necháme po léta stejný styl nebo „jdeme s dobou“ a měníme tak i sami sebe. Každopádně ať tak či tak, vždy bychom si měli zachovat svůj osobitý rukopis a signature look, což pro někoho může být typická barva, střih nebo kombinace. Ten by měl být však dle mého názoru nadčasový.

Móda je vaší prací i koníčkem. Prozraďte nám, kde nejraději nakupujete? Máte oblíbené značky nebo módní návrháře?

Jak jsem psala výše, mění se to spolu s tím, jak se mění módní trendy. Ale například Balmain mě baví už dlouhé roky, a to proto, že se nebojí vybočit z davu - stejně jako já (úsměv). U návrhářů nakupuji především nadčasové doplňky, na které si potrpím, u oblečení pak preferuji obchody v UK, které se rychle přizpůsobí trendu.

Zabrousíte někdy i do second handů? Pokud ano, máte nějaký úlovek, na který jste obzvláště pyšná? 

Second handy přímo miluju! Dají se tam najít opravdové poklady, navíc mám k takovým věcem úplně jiný vztah, protože každá z nich má svůj vlastní příběh. Dalším benefitem je pak směšná cena oproti běžným obchodním řetězcům a nejvíce z toho mě baví, že nikoho jiného v daném kousku na ulici nepotkáte.

Olga Oliwye Soukupová

Na vašem Instagramu si nelze nevšimnout spousty luxusních kabelek světoznámých značek. Máte pro kabelky slabost? Kolik byste jich ve svém šatníku napočítala?

To jste odhadla přesně (úsměv). Kabelky jsou má vášeň, ale pozor. Musí být praktické, jinak se u mě dlouho neohřejí. Pro mě je však praktická i taková kabelka, do které se vejde jen rtěnka (smích). Co se týká jejich počtu, ten se každou chvíli mění. I když to tak může z mého Instagramu působit, nelpím na materiálních věcech, takže svůj šatník, včetně kabelek, dost často obměňuji. Mám naopak spíše větší vztah k secondhandovému kousku, který nosím naprosto ke všemu, než k něčemu velmi drahému, co mi jen tak stojí na poličce.

Jaká byla vaše úplně první dražší kabelka, kterou jste si pořídila? A máte nějakou úplně nejoblíbenější? 

Jako svou úplně první drahou kabelku jsem si pořídila vysněnou 2.55 Classic Flap Bag od Chanel. Byla v černé hladké kůži se zlatým kovem. Nosila jsem ji snad ke všemu. Mám to tak, že mě vždy nějaká kabelka baví v danou chvíli natolik, že ji nosím stále a pak ji odložím. A po čase, když se k ní opět vrátím, mě baví zas stejně, jako mě bavila kdysi. Mým snem je mini Kelly bag od Hermés. U kabelek preferuji nadčasovost a jednoduchost.

Na svých sociálních sítích jste kromě módy sdílela i ukázky interiérového designu vašeho domova. Je to něco, co vás rovněž baví? A jak vypadá vaše šatna, pokud ji máte? 

Interiéry mě baví moc! Celkově tíhnu k architektuře a všemu krásnému. Uvidíme, třeba se budu do budoucna věnovat i tomuto odvětví. Má šatna je taková, že vlastně ani nemám skříň! Pouze štendry, komody a police. Mám ráda, když mám oblíbené kousky na očích a jsou vystavené jako v takovém malém soukromém butiku (úsměv).

Jakožto módní stylistka pravděpodobně lidem radíte, jak by se měli oblékat. S jakými módními prohřešky se při své práci nejčastěji setkáváte?

Nejčastější chybou, se kterou se setkávám, je, že klienti nosí jinou velikost, než by měli a také to, že vlastně nikdo z nich neví, kde je místo v pase, které má podtrhnout a tím pádem zeštíhlit a prodloužit siluetu. Když s nimi pak vybírám některé kousky v obchodech, nedůvěřivě kroutí hlavou, že takovou věc by si nikdy na ramínku nevybrali. O to více jsou překvapeni, když ji vyzkouší a zjistí, že jim nejen sluší, ale že díky ní třeba omládli, zeštíhlili nebo se stali opticky o pár centimetrů vyššími (úsměv).

A jak byste obecně zhodnotila módu v českých ulicích oproti těm zahraničním? 

Co se týká mladé generace okolo 20 let, tam je znát vliv zahraničních trendů (ať těch dobrých nebo těch méně lichotivých), což je ale pochopitelné. Jako mladí se vždy více zajímáme o svůj vzhled. Okolo 30 let pak většina lidí přestane trendy sledovat, což je také pochopitelné. Často pak tedy nosí to, co nosili dříve, i když se jim například změnila postava nebo to již dávno přestalo být trendy. A pak přijdu na řadu já, jakožto stylista (smích). U starších lidí je to pak buď úplně špatně, kdy lidé kupují pouze to, co je jim pohodlné (ale i pohodlná móda může přeci vypadat dobře!) nebo preferují eleganci a klasiku a to je pak radost pohledět. Musím také říci, že poslední dobou jsem se více pohybovala v sousedním Slovensku a tam bych řekla, že jsou, co se týká módy, na tom o mnoho lépe, než my Češi. A to jsem u nikoho neviděla ani značkové kousky. Řekla bych, že v Čechách lidé více sází na značky, aniž by častokrát měli styl, na Slovensku vytvoří i z mála krásný outfit.

Olga Oliwye Soukupová

A nakonec vás poprosím o trochu inspirace. Co je aktuálně na vašem módním wishlistu a chcete si to v nejbližší době pořídit? 

Aktuálním trendem jsou především elegantní sandálky na nízkém podpatku. Takových si letos plánuji pořídit hned několik. V barvách to pak budou syté odstíny modré, na které se velmi těším. Stále trvá trend kalhotových kostýmků s širokými nohavicemi a nově také crop sáčka, která se nosila na konci 80. a začátkem 90. let. Vše je velmi ženské, moderní, pohodlné a zároveň také lichotivé. Co víc si přát.

Na závěr bych vám ráda poděkovala, že jste si našla na rozhovor s námi čas a nabídla vám prostor, abyste něco vzkázala svým sledujícím a našim čtenářům a čtenářkám. 

Ráda bych všem vzkázala, aby se nebáli více experimentovat a zkoušet různé styly, barvy a kombinace. Nebát se najít svůj styl! Móda je hra a tak bychom k ní měli přistupovat. 

Autor článku