Jaké bylinky se nejčastěji využívají při grilování?

grilovani
Zdroj foto: envato

Grilování je jednou z velmi oblíbených a příjemných letních činností, které se mnozí oddávají již od prvních teplejších dnů. Žádná letní oslava nebo zahradní slavnost by bez grilování nebyla úplná, stejně jako pobyty na chatě či chalupě. Příprava masa a zeleniny na grilu je navíc poměrně zdravá a je možné jejím prostřednictvím zachovat jeho optimální chuťové a konzistenční charakteristiky. Samotné maso však není jediným, co dodává grilovaným pokrmům jejich specifickou chuť a aroma. Velmi důležitý je také výběr bylinek, v nichž se marinuje.

Jaké bylinky se používají při grilování

Výběr bylinek na vylepšení chuti grilovaného masa je poměrně široký a závisí především na vašich preferencích. Optimální je vždy využívat bylinky čerstvé, které jste schopni dopěstovat sami na zahrádce nebo v truhlíku. U čerstvých bylinek je navíc více možností, jak je aplikovat, v porovnání se sušenými bylinkami a kořením ovšem zase není k dispozici takové spektrum druhů.

grilovane maso
Zdroj foto: envato

Jak na čerstvé bylinky u grilování

Čerstvé bylinky dodávají masu velmi zvláštní čerstvou příchuť, konečná chuť však vždy závisí především na způsobu, jakým jsou aplikovány. Nejjednodušší způsob, jak promíchat chuť bylinek s masem je připravit si marinádu a v ní nechat maso nějakou dobu stát. Pro lepší efekt doplnění kouřovým efektem lze bylinky na maso pouze nanést, nebo je vyskládat na rošt grilu a maso opékat přes bylinky. Nejběžněji se využívají tyto druhy bylinek:

  • Rozmarýn
  • Bazalka
  • Česnek
  • Petrželka
  • Pažitka
  • Kopr
  • Tymián
  • Dobromysl

Vedle uvedených je však možné chuť vylepšit také dalšími netradičními druhy bylin. Aktuálně se velmi oblíbenou stává šalvěj s nahořklou a ostrou chutí, bobkový list, či levandule.

Sušené bylinky

Použití sušených bylinek se obvykle omezuje výhradně na marinády. Jejich variabilita je však v tomto směru velmi široká, vybírat můžete podle chuti a paletu koření doplnit také ostrými tóny chilli papriček, sladkým hřebíčkem či muškátovým oříškem.

 Vliv typu grilu na chuť masa

Kromě bylinek ovlivňuje chuť a konzistenci masa (a zeleniny) také typ grilu, který používáte. Ideální jsou samozřejmě grily s přímým plamenem, které maso částečně zaudí. Standardně jsou zahradní grily vyráběny ve čtyřech hlavních technologických provedeních lišících se mezi sebou použitým palivem:

  • Elektrické
  • Plynové
  • Uhelné
  • Na dřevo

Elektrické grily jsou ideální především na terasy, jsou kompaktní a nevyžadují náročnou údržbu. Chuť masa z těchto grilů je příjemná, zpracování je velmi zdravé, nelze však dosáhnout kouřových chutí. Grily s přímým spalováním tuhého paliva (uhlí, dřevo, kombinace) dodávají naopak masu příchuť přirozeného opékání. Jejich velkou nevýhodou je ovšem velmi omezená regulace teploty. Výhodou plynových grilů je kombinace funkčních výhod ostatních typů. Nejlepší plynové grily jsou vybaveny různými pokročilými funkcemi usnadňujícími grilování.

Pokud uvažujete o pořízení zahradního grilu, vybírejte vždy s ohledem na to, jakých výsledků chcete grilováním dosáhnout s ohledem na pohodlí a chuť grilovaných potravin. Chcete-li získat dobrý přehled o tom, jaká je v této oblasti aktuální nabídka, zkuste se podívat na srovnávací test zahradních grilů.

————–Komerční článek—————–

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here