Hlavní obsah

3 dobroty přímo z ohně: chleba na klacku, buřtguláš i dezert

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buřty na ohni jsou prima, ale pokud vás letos takových táboráků čeká celá řada, můžou se rychle přejíst. Proto jsem sepsala 3 tipy, co jiného než špekáčky můžete opékat nebo vařit na ohništi. Dáte si?

Článek

Jsou v podstatě 3 základní způsoby, jak připravit jídlo na ohni: napíchnout ho na klacek, uvařit v kotlíku nebo připravit na horkých uhlících, v popelu či na kamenech kolem ohniště. Na proutku kromě klasického buřtu upečete třeba křupavý bylinkový chléb, kotlík si samozřejmě žádá guláš (pro rychlejší přípravu volím bramborový buřtguláš) a na dohořívajících uhlících pak bude prostor pro dezert – pečené broskve se skořicí a jogurtem. Tak nalaďte kytary a jdeme na to!

Zabaví i děti: chleba na klacku

Klasické opékání na proutku nemusí znamenat jen buřty nebo jablka, parádně si tak upečete i tento indiánský chleba. Těsto můžete ochutit bylinkami a česnekem nebo skořicovým cukrem na způsob trdelníku. A co je nejlepší? Minimálně na půl hodiny zabavíte i děti!

Foto: Greta Blumajerová

Zábavnější verze chleba ke špekáčkům se peče přímo na klacku. Jen nezapomeňte vybrat pruty z čerstvého dřeva, aby vám nechytly!Foto: Greta Blumajerová

Když zbudou buřty: kotlíkový guláš

Na rozdíl od toho klasického totiž buřtguláš  uvaříte mnohem rychleji, proto se skvěle hodí k přípravě v kotlíku přímo nad ohněm. A věřte, že je tak dobrý, že přijde k chuti nejen, když vám zrovna zbudou špekáčky z opékání.

Foto: Greta Blumajerová

Vaření v kotlíku na ohni vás bude bavitFoto: Greta Blumajerová

Dezert z uhlíků: pečené broskve se skořicí

Ideální chvíle na dezert? Když oheň pomalu dohořívá, ale uhlíky jsou ještě horké a v bříšku se pomalu dělá místo na sladkou tečku... Pečené broskve se skořicí připravíte v ohništi i na grilu a na léto je to perfektní lehká sladkost.

Foto: Greta Blumajerová

Máslo s tmavým cukrem a ovocnou šťávou vytvoří během pečení skvělou, lehce karamelovou omáčkuFoto: Greta Blumajerová

Tip: Skvělé tipy na vaření venku i na ohni najdete v knížce Petry Pospěchové Outdoorová kuchařka. Do zděné kuchyně už se pak snad ani nebudete chtít vrátit!

Za zapůjčení campingové výbavy k focení děkujeme společnosti HUDYsport.

A když vám přeci jen zbudou špekáčky z opékání, naložte je jako utopence  nebo upečte na černém pivu a cibuli!

Reklama

Načítám