Josef Krupa z Blanska: Kulturista v 85 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Josef Krupa z Blanska: Kulturista v 85 letech!

Josef Krupa je důkazem, že i v 85 letech lze »zvelebovat« své tělo.
Josef Krupa je důkazem, že i v 85 letech lze »zvelebovat« své tělo. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Josefa Krupy)

Energie z něho jen srší, sil má na rozdávání. Josef Krupa (85) je zřejmě nejstarším aktivním evropským kulturistou a českou legendou. Dokonce kvůli němu činovníci Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Josefa Krupy ŽINKOVY (höh) – Dodržel slovo, i když musel chvílemi zatínat zuby. Zpěvák Karel Bláha (72) slíbil, že zazpívá na zahájení výstavy Svět na talíři. Nezastavilo ho ani to, že mu praskla achilovka. Před týdnem ho museli operovat. „Panu doktorovi jsem o cestě do Muzea krojů a zapomenutých řemesel neříkal,“ přiznal zpěvák. Tušil, že by se to lékaři nemuselo líbit. Ovšem nohu nenamáhal, na pódium ho kamarádi vynesli na židli a vsedě také zpíval. Mimochodem, talířů je na výstavě k vidění tolik, že se dostaly až do Guinnessovy knihy rekordů. Josef Krupa (85) je nestorem českých kulturistů: je můj níci vymysleli soutěžní kategorii 80+.

„Škoda, že jsme v té kategorii jen tři, dva kluci z Děčína a Hořic a já. Silnější konkurence je vždycky dobrá,“ vypráví rodák z Beskyd. Vyučil se uměleckým slévačem, kterého profese zavála na Blanensko. Hrál fotbal, ale po třicítce se nadchl pro posilování. A rovnou si udělal trenérský kurz. Mezi posilovacími stroji »žije« už 55 let! Ke cvičení přivedl i syna a dceru, jen manželka odolala. „Byla učitelka, vždy mi říkala, ať si jdu zacvičit. Aby měla klid na přípravy do školy,“ směje se Krupa.

Cvičte každý den
Majitel záplavy cen a pohárů včetně čestného uznání za práci s mládeží překonal hravě koronavirovou pauzu. Cvičil totiž doma na zahradě. V rámci přípravy rozštípal tři kubíky dřeva, na kole si pravidelně dává 40 kilometrů dlouhý okruh kolem bydliště. Tohoto seniora u televize nebo u piva nenajdete! „Cvičte každý den. V mládí nebo ve stáří, je to jedno. Vaše tělo vám poděkuje,“ vzkazuje legenda.

Fit recept à la Krupa
Ráno začít pro zahřátí kliky, ale nešidit je. Poté se soustředit na cviky, které posilují břicho, což zabere zhruba hodinku. Kdo nenavštěvuje pravidelně posilovnu, může se navečer doma věnovat cvičení s jednoručními činkami. A podobně jako Krupa si ke cvičení můžete pustit oblíbenou hudbu. Další pohybové aktivity během dne jsou pak na zvážení každého, kdo chce být fit.

Dal zabrat i Evě a Vaškovi
Populární hudební a pěvecká dvojice Eva a Vašek, která má v nedalekém Klepačově penzion a studio, dostala od Josefa Krupy před časem zabrat. Chystali se na turné po USA a chtěli být ve formě. Vedle cvičení došlo i na změnu stravy. „Hlavně Vašek, on je trošku kulatější, potřeboval máknout. Doufám, že moje rady dodržuje a dál cvičí,“ usmívá se Krupa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.