Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V Praze u Vltavy vyrostlo třicetipětimetrové ruské kolo. Nemáme z něj radost, říká čtvrtá městská část

Česko

  5:00
PRAHA - Ruské kolo naproti plaveckému stadionu v pražském Podolí je novou dominantou oblasti a je na něj dobře vidět i z protilehlého břehu Vltavy. Tuto sobotu se má dát do pohybu a uvítat první návštěvníky. Provozovatelé tvrdí, že mají pro umístění a provoz potřebná povolení. O 35 metrů vysokém kole dosud ale neslyšeli ani na stavebním úřadě Prahy 4, ani pražští památkáři. Úřad městské části slíbil, že se věcí bude zabývat.

Parkoviště u Botelu Racek jeho majitelé pronajali rodině Dykovských, kteří se po generace věnují kolotočům a podobným atrakcím. Kolo by mělo na místě stát zhruba do konce srpna. Za pár dní přibude v jeho okolí podle Anny Dykovské autodrom a další atrakce. Na místě bude i občerstvení. 

Botel Racek provozovatelům pronajímá svůj pozemek.
Kolo podle Anny Dykovské slibuje impozantní výhled na Pražský hrad, Barrandov,...

„Atrakce přijela z Francie a je čerstvě technicky zkontrolovaná, na to kolo si nepřijde ani tornádo,“ ujišťuje Anna Dykovská a zároveň přebírá zodpovědnost za jakékoli problémy, které by mohly s pouťovou atrakcí případně nastat. 

Všechny potřebné kroky pro umístění kola Dykovská vyřídila bez problému přímo na úřadě Prahy 4. Dokonce i jmenuje úředníka Pavla Exnera, s kterým údajně jednala. Ten na úřadě opravdu pracuje na odboru životního prostředí a dopravy.

Kolo, autodrom, je to stejné

„Tím, že jsme na soukromém pozemku a jedná se o dočasnou stavbu, stačilo ohlášení na Praze 4, kde vše proběhlo bez problémů. V této lokalitě jsme památkáře řešit nemuseli. Navíc jde o umístění kola jen zhruba na tři měsíce. Jedná se pouze o pojízdnou atrakci. Je to stejné, jako když někam umístíte autodrom,” popisuje proces schvalování Dykovská.

S umístěním kola ale ústy tiskového mluvčího Jiřího Bigase Praha 4 nesouhlasí. „Lidi se nás s nelibostí ptají, proč jsme pronajali pozemek tak velké atrakci, ale pozemek není náš. S námi o ruském kole nikdo smlouvu neuzavřel. Nemáme z toho kola velkou radost,“ konstatuje mluvčí a přináší stanovisko přímo stavebního úřadu městské části. 

„Odbor stavební Úřadu městské části Praha 4 v této věci žádné rozhodnutí ani jiné opatření nevydal, ani nedostal žádnou žádost. Nicméně se tím budeme určitě zabývat.”

Pražští památkáři atrakci zatím neřeší. „Jelikož se jedná z našeho hlediska o ochranné pásmo památkové rezervace, je především věcí stavebního úřadu, aby určil, jaký postup o legalizaci dané věci stanovil. Podobné akce v minulosti narazily na nesoulad s územním plánem,” podotýká Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče Prahy. Zároveň čeká na vyjádření příslušného stavebního úřadu, zda se jedná o stavbu. Teprve pak rozhodne další případné kroky.

Není zatím tedy jasné, jestli má Anna Dyková pro umístění ruského kola u Vltavy všechny podklady v pořádku. Karta je na straně Prahy 4. Městská část bude muset rozhodnout, zda umístění kola spadá pod stavební úřad, který záležitost dosud neřešil, nebo jestli stačí ohlášení o umístění atrakce na odboru životního prostředí a dopravy, které proběhlo. Situaci budeme dále sledovat.

Případ připomíná kauzu plánovaného umístění ruského kola na Smíchov z roku 2016. To mělo být vysoké 60 metrů a jeho zakotvení na smíchovské náplavce podporovala radnice Prahy 5. Investor Jiří Havrda nakonec nezískal potřebná povolení a pod palbou kritiky od plánu upustil.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!