Uhlí končí a odpad je nejistý, teplárna tak chce pálit kůrovcové dřevo

  7:08
Komořanská teplárna na okraji Mostu chce rozšířit možnosti, z čeho vyrábět energii. Plánuje pálit kůrovcové dřevo, jehož je nyní nadbytek. S výstavbou nového biokotle hodlá začít ještě letos na podzim.

Jako hlavní zdroj se bude v biokotli spalovat tzv. dendromasa, které je kvůli kůrovcové kalamitě dostatek. Na snímku pohled na vykácený kus lesa, který otevřel výhled na Pravčickou bránu od silnice z Hřenska na Mezní Louku. (21. května 2019) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Za rozhodnutím vedení komořanské teplárny začít k výrobě energie využívat biomasu stojí plánovaný útlum těžby hnědého uhlí, stále rostoucí cena emisních povolenek, které musejí platit velcí znečišťovatelé ovzduší, a roky trvající nejistota kolem spalování komunálního odpadu.

„Naší vizí je postupně se od uhlí odpoutat, rozšířit svou palivovou základnu. Mít multipalivový zdroj a moci se rozhodnout, jaké palivo, které je aktuálně k dispozici, využít i s ohledem na nejvýhodnější cenu,“ sdělila Miloslava Kučerová, mluvčí společnosti United Energy, která teplárnu a spalovnu v Komořanech provozuje.

„Biomasa je jeden ze tří pilířů, na kterých by mohla naše výroba stát do budoucna,“ doplnila Kučerová.

Biokotel chce mít připravený na jaře příštího roku. Jako hlavní zdroj se v něm má spalovat tzv. dendromasa, které je dostatek hlavně kvůli kůrovcové kalamitě, a tím i nadbytku dřeva.

„Velkou výhodou je, že máme k dispozici kotle s poloviční vyčerpanou životností s fluidní technologií, jejíž předností je široká škála možností, co spalovat. Nemusíme tedy stavět zcela nový kotel, stačí nám jeho přestavba,“ doplnila mluvčí.

Kapacita nového zdroje by měla být 100 až 120 tisíc tun biomasy ročně. Náklady na přestavbu technologií jsou v řádu desítek milionů korun a teplárna je hradí ze svého.

Hlavním cílem firmy je však i nadále projekt budoucího energetického využívání komunálního odpadu.

Začátkem června, po téměř sedmi letech sporů, zamítl Nejvyšší správní soud v Brně žalobu ekologického Hnutí Duha na stavební povolení pro spalovnu komunálního odpadu v Komořanech, a potvrdil tak definitivně jeho platnost. Ale i když to nyní vypadá, že výstavbě spalovny už nic nebrání, stále chybí jasná legislativa.

9. června 2019

„V současné době nedává výstavba ZEVO (zařízení pro energetické využívání odpadu) jednoznačný ekonomický smysl. Současný návrh zákona o odpadech sice posunuje nakládání s odpady směrem k využití, ale zároveň ho oddaluje,“ řekl Petr Mareš, technický ředitel United Energy.

„Původní termín odklonu od skládek se posunul z roku 2024 na rok 2030. V praxi to může znamenat další odklad dokončení projektu spalovny v Komořanech,“ dodal Mareš.

Pokud ale dojde ke změně stávajících podmínek, může podle něj společnost začít stavět spalovnu ihned.

Vedle nejasných zákonů rozjezd zatím zpomaluje i nejistota v dostatečných dodávkách odpadu. I proto firma uzavírá dohody s velkými městy v kraji o jeho případném zajištění. Naposledy smlouvu podepsalo v červnu i město Litvínov.