V Moravskoslezském kraji kvůli silnému dešti stoupají hladiny řek. První stupeň je i v Jičíně a Želivě

Česko znovu zasáhly silné deště. Hladiny řek v Moravskoslezském kraji stoupají. Aktuálně platí 2. stupeň povodňového ohrožení pro říčku Jičínku v Novém Jičíně a Bystřičku na Vsetínsku. Meteorologové tam tak varují před povodněmi, které by mohly zaplavit garáže, sklepy nebo místní silnice.

Ostrava (Aktualizováno: 10:34 19. 6. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na třetí stupeň, tedy stav ohrožení, vystoupala hladina Jičínky v 5.40. O asi dvě hodiny později se ale její průtok snížil. Meteorologové varovali, že voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny.

Zatopené sklepy, auta, náves, povodňové stupně. Silný déšť zaměstnává hasiče na severovýchodě země

Číst článek

„Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu na www.chmi.cz nebo v médiích. Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a hasičského záchranného sboru,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ačkoliv hladina Jičínky během pátečního dopoledne mírně klesla, podle starosty Stanislava Kopeckého (ANO) to nemusí být na dlouho, meteorologové totiž očekávají pokračování silných dešťů, během níž by mohlo za hodinu napadnout až 30 milimetrů srážek. Situace by se tak mohla znovu rychle změnit.

Kromě Jičínky jsou zvednuté hladiny i dalších řek. První stupeň – povodňová bdělost – pak platí pro Cidlinu v Jičíně, Želivku v Želivi a Lučinu v Horních Domaslovicích.

V Moravskoslezském kraji se s vydatným deštěm potýkají od čtvrtečního odpoledne. Večer byl třetí stupeň povodňové aktivity na Polančici v Polance nad Odrou.

🌊❗️ Řeka Jičínka je na 3. SPA. Zatím by měla být na všech místech v korytě. V Novém Jičíně - Žilině je zvednutá lávka. Hasiči tam dali na dvě místa pytle s pískem. #mskraj #povodně #Jičínka

07:21 – 19. 06. 2020

1 21

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková řekla, že lze předpokládat další zhoršování situace. Vlčková okolo 7.45 uvedla, že v regionu platí třetí povodňový stupeň už jen na Polančici v Polance nad Odrou. Jičínka v Novém Jičíně klesla na druhý stupeň povodňové aktivity, kterého už dosáhla také Bílovka ve Velkých Albrechticích na Novojičínsku.

Na prvním povodňovém stupni je Lučina v Domaslavicích na Frýdecko-Místecku. „Povodí je velmi nasycené. Lze předpokládat, že při opakovaných srážkových epizodách avizovaných Českým hydrometeorologickým ústavem se situace zhorší a může být dosaženo pětiletých až dvacetiletých povodní na celém území Povodí Odry,“ uvedla Vlčková.

Problémy jsou zatím nejvíce na menších tocích, ale lze očekávat, že se situace začne zhoršovat i na těch větších. Nádrže v regionu jsou připraveny, voda je v zásobním prostoru a retenční prostory sloužící právě pro zachycení povodně jsou nachystány.

Kvůli vydatným dešťům musí aktuálně profesionální i dobrovolní hasiči na mnoha místech v Moravskoslezském kraji odčerpávat vodu. Odstraňují ale i popadané stromy a na několika místech stavěli ochranné hráze. Od čtvrtka mají už přes 150 výjezdů. Nejhorší situace je na Ostravsku. Sdělil to v pátek mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Ochranné hráze i vytahování aut

Hasiči čerpají vodu ze vzniklých lagun a pak také ze sklepů, suterénů, garáží, balkonů či výtahů. Pročišťují kanály a jiné propustky. „Hasiči také odstraňovali několik stromů a monitorovali chování hladin několika řek a potoků,“ uvedl Kůdela. Zásahy jsou zatím bez zranění.

V noci museli hasiči stavět na čtyřech místech v regionu také ochranné hráze. Použili k tomu více než 300 pytlů s pískem. Dvě hráze se stavěly v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově u Ostravy. V Novém Jičíně se voda například dostala do místní školky, která kvůli zatopené zahradě a sklepu zůstala uzavřená.

Zhruba stovka zásahů připadá na Ostravsko. „V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově, blíží se k 30, ke 20 se blíží počet výjezdů v Porubě, Nové Bělé a Staré Bělé,“ uvedl Kůdela. Dalších asi 30 událostí hasiči měli na Novojičínsku. V ostatních okresech regionu je situace klidnější. Vydatné deště mají pokračovat v Moravskoslezském kraji i v pátek.

Ve čtvrtek hasiči například vytahovali osobní automobil, který vjel do vodní laguny na křižovatce Martinovské a Provozní ulice v Ostravě a jejich okolí. Městská policie tam odkláněla dopravu, přes lagunu nemohly projet ani tramvaje. Hasiči tam čistili kanálové vpusti, aby mohla voda odtéct.

V pátek ráno hasiči čerpali vodu například ze zatopené mateřské školy v Ostravě-Porubě.

Východní Čechy

Zhruba stejný počet výjezdů jako v Moravskoslezském kraji měli i královéhradečtí hasiči. Největší problémy řešili na Rychnovsku.

Čtvrteční deště zasáhly v Pardubickém kraji zejména Orlickoústecko. Hasiči od odpoledne do pátečního rána vyjížděli zhruba na třicet míst, kde hlavně odčerpávali vodu nebo vynášeli zničené věci. Lidé z obcí se často připravovali na povodně a plnili pytle s pískem, řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. S prací pomáhají i desítky dobrovolníků.

„Například se pytlovalo v Načešicích i Heřmanově Městci, který byl nejvíce postižen v neděli po lokálním krupobití. Hasiči v celém kraji dále monitorovali vodní toky,“ řekla Horáková.

Odčerpávat vodu museli hasiči hned na několika místech, například když stoupala voda z potoka, který je blízko domu v Lukavicích na Orlickoústecku. Ve Sloupnici na Svitavsku také čerpali vodu nebo oplachovali vozovku od bahna v Hnátnicích na Orlickoústecku.

„Čerpadla se nezastavila ani v Letohradě, kde se voda valila z polí, zaplavila například sklad obchodu. Pročistit se musela kanalizace i kanálové vpusti v Lanškrouně či Výprachticích,“ uvedla Horáková.

Pro Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj pak platí výstraha před extrémně vydatnými srážkami až do páteční 18. hodiny. Problémy voda způsobila už ve čtvrtek, a to hlavně na Královéhradecku a Ostravsku.

Václav Vohlídal, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme