Ochranné štíty již Prusa Research vyrábí vstřikováním, rozdal jich 200 tisíc

Firemní aktuality Firemní aktuality
— vydáno 19. června 2020

Možná nejlepší věcí na celé pandemii koronaviru byla mobilizace tisíců dobrovolníků. Všem neznámým, kteří se zapojili do pomoci ostatním bez nároku na odměnu, patří velký dík. Josef Průša patří mezi ty, kteří jsou naopak velmi známí, a právě díky tomu dokázal zaujmout a stal se hybatelem akce „tiskneme štíty“.

Společnost Prusa Research českého podnikatele a investora Josefa Průši rozdala za tři měsíce 200 tisíc kusů ochranných obličejových štítů. Štíty získaly oficiální CE certifikaci a firma nyní připravila nový model, který splňuje nejvyšší nároky na ochranu. Výrobně je schopna pokrýt poptávku po více než 100 tisících kusech měsíčně.

Vývoj trval pouhé 3 dny

Výrobu obličejových ochranných štítů oznámila firma Prusa Research po rekordně rychlém třídenním vývoji 20. března 2020. Původně jich plánovala rozdat nižší desítky tisíc kusů, po třech měsících ale přesáhl počet vyrobených a doručených štítů hranice 200 tisíc kusů. Zdarma je na požádání dostaly české nemocnice, praktičtí lékaři, dentisté, ambulance, záchranáři, lékárníci a následně i policisté, domovy důchodců nebo školy.

„Jsme rádi, že jsme mohli rychle, a tím pádem i účinně, pomoct. Když jsme si po pár týdnech uvědomili, že půjde o běh na dlouhou trať, začali jsme se připravovat – štíty jsme začali vyrábět namísto 3D tisku vstřikolisem a vyřídili jsme i CE certifikaci,“ říká CEO Prusa Research Josef Průša.

Pracovníci Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem
 
Nová verze Prusa Pro

Firma je nyní schopna výrobně pokrýt i velkokapacitní poptávky. „Měsíčně zvládneme v současné době vyrobit více než 100 tisíc certifikovaných a v praxi ověřených štítů. A i tuto kapacitu bychom dokázali případně navýšit.”
Certifikaci podle normy ČSN EN 166:2001 získala nakonec nejen původně vyráběná verze „RC3“, ale i vylepšená verze „Prusa Pro“, kterou firma vypustila do světa teprve před pár dny. „Během procesu certifikace jsme zjistili, že některé věci dokážeme ještě vylepšit. Finální verze, kterou jsme nazvali Prusa Pro, získala certifikaci s třídou ochrany 3 a spolehlivě tedy chrání proti kapkám a postřiku,“ vysvětluje Průša.

Štíty stále zdarma

Prusa Research tak pokračuje nejen ve výrobě štítů, ale i v jejich rozdávání. Lékaři, sociální pracovníci, učitelé a policisté si stále mohou zažádat o omezené množství štítů (maximum nyní je 40 kusů) a obdrží je zcela zdarma.

Všechny podklady v open-source licenci

Technické výkresy a veškeré další podklady nutné pro výrobu štítů nabízí Prusa Research (stejně jako všechny své produkty, vč. 3D tiskáren) na svých stránkách v open-source licenci, takže je může bez jakéhokoliv poplatku vyrábět kdokoliv. Podle „Průša” designu už byly světovou 3D tiskařskou komunitou vyrobeny miliony štítů. O certifikaci ale musí žádat každý evropský výrobce zvlášť. „Rozhodli jsme se proto, že pokud budou garantovat stejnou kvalitu jako my, poplatky za získání takzvané OBL certifikace případným zájemcům uhradíme. Už nyní registrujeme první zájemce z celé Evropy.”

Celkové statistiky:

  • 143 nemocnic (ze 156 celkem v ČR)
  • 1395 praktických lékařů a ambulancí
  • 1623 zubních ordinací
  • 749 lékáren
  • 194 domovů pro seniory
  • 421 policejních oddělení
  • 592 základních a mateřských škol

Další článek: Jak uspořádat veletrh v době krize? Pořadatelé Formnextu přinášejí svůj koncept