Také milujete ryby, ale nevíte, jak je připravit jinak než na másle? Ono, pravda, není nic lepšího. Jídlo máte hotové raz dva, potřebujete minimum ingrediencí a nejlépe vynikne jemná chuť ryby. Na druhou stranu není třeba se bát sáhnout i po dalších surovinách a vyzkoušet nové, zajímavější recepty. Třeba ty naše. Vedle tradičních rybích pokrmů, jako je fish & chips nebo tatarák z tuňáka, vám přinášíme i ty méně obvyklé. Troufnete si na rybu v asijském stylu nebo na rybí koláčky? Uvedené množství surovin odpovídá vždy dvěma porcím.

Poke bowl

150 g sushi rýže
200 g filetu z lososa
sójová omáčka
olivový olej dochucený citronem
chilli
sezam
1 avokádo
½ salátové okurky
2 ředkvičky
½ středně velkého manga
hrst řepných listů
wakame

Rýži uvaříme dle návodu na obalu ideálně večer předem. Lososa nakrájejte na menší kousky a naložte přes noc do marinády. Tu si připravíte smícháním sójové omáčky a olivového oleje v poměru 2:1. Podle chuti přidejte chilli vločky. Druhý den marinovaného lososa promíchejte se sezamovými semínky. Okurku, ředkvičky a avokádo nakrájejte na plátky, mango na kostičky a lístky řepy nasekejte nahrubo. Rýži rozdělte do dvou misek a přes ni navrstvěte ostatní suroviny: lososa, avokádo, okurku, ředkvičku, mango, řepné lístky a wakame.

Tatarák z tuňáka

200 g tuňáka
1 šalotka
pažitka
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
1 avokádo
sůl, pepř
sezamová semínka
šťáva z ½ citronu
toast nebo francouzská bagetka
kaviár

Avokádo oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Ochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Tuňáka nakrájíme na malé kostičky, šalotku a pažitku nakrájíme najemno. Smícháme tuňáka, šalotku, pažitku a sezamová semínka. Přidáme lžíci olivového oleje, zbytek citronové šťávy a lžíci hořčice a promícháme. Osolíme a opepříme dle chuti. Na talíř dáme kulaté tvořítko, do kterého nejprve naklademe avokádo a na něj pak tatarák. Ozdobíme lžičkou kaviáru a podáváme s opečeným toastem nebo bagetkou. 

Udon nudle s okounem

250 g filetu z okouna nilského
200 g udon nudle
1 větší mrkev
1 jarní cibulka
5 Jidášových uší
hrst mořské řasy
sůl
sójová omáčka s příchutí hub
chilli
olej

Udon nudle připravíme podle návodu na obalu. Mrkev nakrájíme na tenké nudličky, jarní cibulku na tenké plátky. Pokrájíme na menší kousky také houby (Jidášovo ucho) a mořskou řasu. Rybu nakrájíme na kostky. Ve wok pánvi rozpálíme trochu oleje a přidáme mrkev. Zlehka orestujeme a přidáme cibulku, houby a řasu. Opět chvíli opékáme, aby zelenina změkla. Přidáme rybu a na závěr i nudle a vše promícháme. Dochutíme solí, chilli a houbovou sójovou omáčkou. Přendáme do misky a ozdobíme nasekaným koriandrem. 

Fish & chips

200 g filetu z tresky
6 středně velkých brambor
hrášek
máslo
sůl, pepř
sušený česnek
sušená cibule

Na těstíčko:

1 vejce
1 lžíce jablečného octa
100 ml sody
sůl, pepř

Na tatarku:

2 lžíce majonézy
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžička worcestrové omáčky
1 kyselá okurka
snítka petržele
sůl, pepř

Nejprve si připravíme chipsy. Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte na plech na pečicí papír. Dejte péct do trouby na 150 °C na 10-15 minut. Chipsy by měly zezlátnout a být křupavé. Po vytažení z trouby přendejte chipsy do misky, osolte a promíchejte. 

Suroviny na těstíčko metličkou vymíchejte do směsi, ve které obalíte tresku. Těstíčko by mělo být více husté, aby z ryby nestékalo. Obalenou tresku osmažte na pánvi. 

V rendlíku rozpusťte máslo a přidejte hrášek. Dochuťte solí, pepřem a sušenou cibulí a česnekem. Poté zlehka rozmačkejte, abyste získali konzistenci pyré.

Kyselou okurku nakrájejte na malé kostičky, petrželku najemno a smíchejte s ostatními surovinami na tatarku. 

Servírujte vše dohromady.

Rybí koláčky se salsou z pečených paprik

250 g ryby (treska či pangas)
125 g surimi („krabích“) tyčinek
10 černých oliv
pažitka
1 lžička harissy
2 vejce
šťáva z ½ citronu
strouhanka

Na salsu:

2 žluté papriky
6 sušených rajčat
1 avokádo
snítka bazalky
citronová šťáva
sůl, pepř

Nejprve si připravte salsu. Papriky rozkrojte a očistěte od semínek. Poté je poklaďte na plech a dejte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte přibližně 20 minut, slupka paprik by měla ztmavnout, ale ne se spálit. Upečené papriky přendejte do uzavíratelné misky, aby se zapařily a šla z nich dobře stáhnout slupka. Papriky následně oloupejte a spolu se sušenými rajčaty, avokádem a bazalkou dejte do mixéru a mixujte na nižší otáčky. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Rybu, surimi tyčinky, olivy a pažitku dejte do mixéru a rozmixujte. Přendejte do mísy, přidejte harissu, citronovou šťávu a vejce a dobře promíchejte. Na závěr postupně přidávejte strouhanku, dokud se směs nespojí, aby se vám koláčky při smažení nerozpadly. Na lívanečníku rozehřejte olej a koláčky osmažte, případně je můžete upéct v horkovzdušné fritéze. Uvedené množství surovin je na 10 koláčků.