V Anglii řeší omyl brankové technologie. ‚První chyba po 9 tisících utkáních,‘ uznal zřizovatel a omluvil se

Fotbalová Premier League se po koronavirové pandemii znovu rozběhla teprve ve středu, přesto je již soutěž pod palbou kritiky. Může za to situace z utkání Aston Villy se Sheffieldem, v němž nebyl podle dostupných záběrů navzdory brankové technologii uznán regulérní gól.

Tento článek je více než rok starý.

Birmingham Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán Aston Villy Jack Grealish (vlevo) v utkání se Sheffieldem United, které nakonec skončilo bez branek

Kapitán Aston Villy Jack Grealish (vlevo) v utkání se Sheffieldem United, které nakonec skončilo bez branek | Foto: Shaun Botterill | Zdroj: ČTK / AP

Inkriminovaný moment se stal ve 42. minutě utkání: centrovaný míč hostujícího záložníka Olivera Norwooda ztlumil brankář Aston Villy Örjan Nyland, po srážce se spoluhráčem Keinanem Davisem s ním ale skončil v boční síti za brankovou čárou, což potvrdily i televizní záběry.

Manchester City si na úvod poradil s Arsenalem. Sheffield připravil o gól sporný moment

Číst článek

Hlavní rozhodčí Michael Oliver gól překvapivě neuznal a ukazoval na své hodinky, které mu nesignalizovaly, že balon celým objemem přešel čáru.

„Myslím, že brankář byl až někde na tribuně Holte End, když chytil míč,“ citoval po utkání rozhořčeného trenéra Sheffieldu Chrise Wildera server BBC. Zápas nakonec skončil bezbrankovou remízou.

Omluva za chybu

Společnost Hawk-Eye Innovations, která takzvané jestřábí oko na stadionech Premier League od roku 2013 provozuje, se po utkání omluvila s přiznáním, že míč skutečně brankovou čáru překročil. Zároveň však uvedla, že se podobná chyba stala poprvé po více než 9 tisících utkáních, které byly brankovou technologií snímány.

„Rozhodčí neobdrželi signál do hodinek ani zprávu do sluchátek, jak předepisuje protokol brankového systému. Výhledy sedmi kamer, umístěných okolo brankoviště, byly výrazně zakryté brankářem, obráncem nebo tyčí branky, což se v žádném z dříve snímaných zápasů nestalo,“ stojí v prohlášení společnosti.

Orgán Professional Game Match Officials Limited (PGMOL), který dohlíží na práci rozhodčích v anglických soutěžích, bude nyní daný incident šetřit a diskutovat o tom, jak podobný případ řešit v budoucnu.

Kritické reakce

O chybě systému se pro BBC rozhovořil Mark Clattenburg, bývalý rozhodčí, který v anglické Premier League řídil mezi lety 2004 a 2017 téměř 300 utkání. Podle něj tato kontroverze upozornila na to, že technologie může kdykoliv selhat, a tak by měl zasáhnout videorozhodčí.

Kanonýra Wernera nakonec ulovila Chelsea, má jít o dosud nejdražší přestup německého fotbalisty

Číst článek

„Videoasistent nepomohl sudímu Oliverovi. Zřejmě si myslel, že za něj udělá rozhodnutí systém. Pokud by zkontroloval záběry, nemluvili bychom o tom. Rozhodčí na hřišti mohou chybovat, VAR ale nikoliv, protože má k dispozici veškerou evidenci,“ pronesl Clattenburg.

K incidentu se vyjádřili i fotbalisté z ostatních týmů nejvyšší anglické fotbalové ligy. „Myslel jsem, že kvůli tomuhle se VAR zavedl. Zcela očividně byl za čárou,“ napsal na twitter spoluhráč Tomáše Součka z West Hamu Declan Rice. „I branková technologie je v těchto dnech diskutabilní. Zvláštní časy,“ doplnil bývalý anglický reprezentant a nynější moderátor Gary Lineker.

Premier League po restartu pokračuje zápasy v pátek i o víkendu. Aston Villa se díky remíze přiblížila na rozdíl jednoho bodu k nesestupovým pozicím a je na 18. příčce, Sheffield se posunul na šesté místo.

Adam Weidenthaler, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme