„Před třemi lety jsme kompletně opravili střechu. V letošním roce jsme vyčlenili prostředky na výměnu oken,“ říká k tématu starosta města Ivan Adamec s tím, že původní okna na budově z roku 1900 jsou už ve špatném stavu a uživatelsky nebezpečná, nejdou otvírat či zavírat, netěsní, tudíž zvyšují i provozní náklady budovy. Výměna oken na Národním domě v trutnovské České čtvrti začala v polovině června a hotovo by mělo být do konce roku. Město Trutnov za tuto investiční akci zaplatí necelé čtyři miliony korun.

Trutnov se dočká otevření koupaliště po roční opravě 30. června. V areálu může být 1000 osob.
Trutnov otevře letní koupaliště 30. června, rekonstrukce stála 74 milionů

Plán oprav počítá se zachováním původních prvků, především vnějších křídel, ale jinak se okna včetně špalety vymění za repliky. Na budově je téměř devadesát oken třinácti různých typů. Například okna do uličních fasád jsou kastlová okna s akzvaným vídeňským profilem, který byl na přelomu 19. a 20. stol. moderní, ale v Čechách dost neobvyklý a tudíž vzácný.

„Vyznačuje se tím, že ačkoliv se všechna křídla otvírají pouze dovnitř, venkovní vypadají svým tvarem, jako by se stále ještě otvírala ven, jak bylo v minulosti obvyklé,“ vysvětluje Vlastimil Grof z Odboru rozvoje města Městského úřadu Trutnov. „Vnější křídla kastlových a špaletových oken se celá staletí zhotovovala tak, že se otevírala ven a vnitřní dovnitř.“ Podle dobových pramenů na to často doplácely služebné, které při mytí oken vypadly ven. „Tato zkušenost ve 2. polovině 19. století vedla ke konstrukci oken s otvíráním dovnitř,“ upřesňuje Vlastimil Grof.