Nakladatelství CREW spolu s violoncellistkou Terezií Kovalovou představí fenomén young adult a komiksové novinky

Nakladatelství CREW bylo založeno již v roce 1997 Petrem Litošem, Vladimírem Veverkou, Štěpánem Kopřivou, Karlem Stibralem a Jiřím Pavlovským a dnes patří k největším nakladatelstvím v České republice. Název CREW vzniknul zkratkou z prvních písmen slov Comics Revue Et Vladimír Veverka a vyslovuje se jednoduše česky – krev.

Nakladatelství v současnosti vydává komiksové příběhy napříč všemi žánry, na své si tak přijde opravdu každý čtenář. V nabídce jsou superhrdinské komiksy z dílny Marvel a DC Comics, japonská manga (vydávaná pod značkou CREW MANGA) nebo komiksy pro nejmenší (vydávané pod značkou CREW KIDS). Nechybí ani nakladatelstvím pořádaný CRWECON – event pro všechny milovníky a fanoušky komiksu, který vznikl s cílem budovat komunitu kolem komiksu a pokrýt nedostatek komiksových akcí v Česku.

Young Adult v komiksu

Poté, co Nakladatelství CREW v roce 2018 přišlo se značkou komiksů pro děti CREW KIDS, se ukázalo, že na českém trhu chybí „mezistupeň“ mezi dětskými a dospělými komiksy.  Young adult zjemňuje přechod od dětské k dospělé literatuře a objevuje se snad ve všech literárních žánrech. Jde o literaturu pro čtenáře od 12 do 18 let, ve které se klade důraz především na přátelství, první lásky, vztahy a hledání vlastní identity. Díky důrazu na emoce a křehké období dospívání má čtenář možnost se ztotožnit s hlavním hrdinou a zažít tak na vlastní kůži, jaké nástrahy čekají na začínajícího superhrdinu. „Když nám vydavatelství DC Comics oznámilo, že vytvořilo novou edici pro young adultové komiksy, byla jsem nadšená! Poptávka po YA komiksech na našem trhu stále stoupá a nyní máme možnost doplnit stávající YA komiksy v naší produkci, jako je například Ms. Marvel, Rocket nebo Čarodějova nevěsta, o příběhy dospívajících superhrdinů ze světa DC,“ říká Michaela Pexová, specialistka komunikace Nakladatelství CREW.

 

Mera: Proti proudu

Jedna z nejprodávanějších autorek podle New York Times Danielle Paigeová (Dorothy Must Die) a kreslíř Stephen Byrne přinášejí originální příběh Aquamanovy Mery, zachycující její první kroky na souši, stejně jako její první kroky hrdinky nebo zločince – kdy se musí rozhodnout, zda následovat své srdce nebo vražedné poslání. Podivuhodný příběh zkoumá povinnost, lásku, hrdinství a svobodu, to vše očima čtenáři oblíbené podmořské šlechtičny.

Catwoman: Ve svitu měsíce

Selina Kyleová je tvrdší, než sama tuší. Patnáct let snášela řetěz špatných známostí své matky. Když se Dernell, matčin současný vyvolený, ukáže krutější než všichni ostatní, Selina přehodnotí svůj vztah k domovu. Žádným způsobem nedokáže sdílet střechu nad hlavou s Dernellem. A protože Dernell se nikam nechystá, musí jít Selina. Jedna z nejprodávanějších autorek podle New York Times Lauren Myracleová a kreslíř Isaac Goodhart přinášejí příběh o tom, jak přežít ve světě, který tě vypudil z domova, a jak najít spojence v nejméně očekávaných chvílích.

Harleen

Doktorka Harleen Quinzelová je mladá psychiatrička, která možná přišla na způsob, jak vyléčit šílenství sužující město Gotham. Musí však svou revoluční teorii obhájit před skeptickým vedením, a to tak, že se ponoří do narušených myslí těch nejvražednějších chovanců Arkhamova ústavu. Čím víc času však tráví se svými kriminálními a šílenými pacienty, tím víc ji to k jednomu z nich přitahuje – a tím více se vzdaluje realitě. Renomovaný komiksový vypravěč Stjepan Šejić (Sunstone, Krysí královny, Aquaman: Na dně) vám v tomto ohromujícím novém příběhu plném lásky a posedlosti nabízí vlastní pohled na zrození legendární antihrdinky Harley Quinn a šokující počátek jejího patologického romantického vztahu s Jokerem.

Orange 1

Šestnáctiletá Naho Takamija z malebného města Macumoto si žije docela obyčejně – chodí do školy, baví se s kamarády a připravuje se na budoucnost, kterou si samozřejmě maluje trochu narůžovo. Jednoho dne však její poklidně plynoucí život převrátí naruby jediný dopis, a ne jen tak ledajaký! Píše jí totiž její budoucí, o deset let starší já, které si přeje, aby si Naho jednoho dne nemusela vyčítat ty samé chyby…

Čarodějova nevěsta 1

Patnáctiletá Čise Hatori cítí, že nemá proč žít – ztratila matku, nemá stálý domov a nikomu na ní nezáleží. Ve chvíli nejhlubšího zoufalství se jí však nabídne zajímavé východisko a Čise se rozhodne chopit příležitosti. Stane se učednicí u mocného čaroděje Eliase Ainswortha, jehož prostřednictvím poznává nejen svět plný víl, draků a mluvících koček, ale také svou vlastní kouzelnou moc.

Ms. Marvel 1: (Ne)Normální

Spolužačka, ségra, superhrdinka. Ms. Marvel je příběhem teenagerky, která si hledá svou cestu. A jen tak mimochodem získá nadlidské schopnosti, které změní celý její život. Představte si, že se ze dne na den octnete ve světě Marvelu po boku Spider-Mana, Iron Mana a dalších oblíbených hrdinů. Jak s novou mocí naložíte, jak si získáte respekt osobností, které zbožňujete? Šestnáctileté Kamale Khanové se přesně tohle přihodí, ale zároveň nezmizí starosti, jaké řeší každý puberťák. Musí zvládat školní povinnosti i zamotané vztahy a chce žít svůj život jinak, než by si přáli její rodiče. Sice má superschopnosti, ale pořád může dostat zaracha. Ms. Marvel se právem stala celosvětovým fenoménem a právoplatnou součástí vesmíru Marvel. A v neposlední řadě vzorem náctiletých po celém světě. 

Znovuzrození hrdinů DC: Wonder Woman 2: Rok jedna

Wonder Woman se vrací! Jak v komiksu, tak do minulosti. Po té, co si v prvním díle uvědomila, že něco v její minulosti nesedí, dostáváme se zpátky na začátek, do chvil, kdy se poprvé seznámila se Steve Trevorem a poprvé vstoupila do cizího světa plného mužů. Navíc je to celé v krásné kresbě Nicoly Scottové! Šokující příběh z doby, kdy Diana teprve začínala coby ochránce Země. Ráj byl narušen, Arés útočí a Amazonky musí najít svého vlastního šampióna. Někoho, kdo je ochotný obětovat svůj domov i své sestry, aby zachránil svět, který nikdy ani neviděl.

Podobné články