Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si skvělou domácí pizzu v Big Green Egg!

AD
pečení pizze
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Už jste někdy zkusili upéct pizzu na grilu? Zní to bláznivě? Ano, na každém grilu by to opravdu nešlo. Ale v keramickém Big Green Egg to jde hravě! A pizza bude dokonce lepší, než kdybyste ji pekli doma v kuchyni. Big Green Egg totiž rozpálíte na teplotu, jaké nikdy žádná domácí trouba nedosáhne. Žár uvnitř grilu zajistí, že bude pizza během chvíle křupavá a vypečená, aniž by se vysušila. Když si těsto a omáčku připravíte dopředu, máte za 5 minut hotovo! Pizza bude chutnat jako z italské restaurace a vy si při její přípravě užijete spoustu zábavy s rodinou a přáteli.

​ Pizza Margherita nebo Quattro Formaggi? Upečte si vlastní domácí pizzu v Big Green Egg z čerstvě připraveného těsta a pizza omáčky.

Dokonalá pizza

Podle italských pekařů neexistuje pro přípravu pizzy nic lepšího než pec s přírodním ohněm. Lze ji totiž rozehřát na vysokou teplotu a zároveň pak kámen uvnitř pece dokáže teplo vstřebat, udržet a přenášet na připravovaný pokrm. Všechny tyto vlastnosti jsou důležité pro upečení křupavého základu pro pizzu. A při použití dřeva jako paliva získá pizza autentickou chuť. S Big Green Egg můžete dosáhnout stejného efektu a připravit rychle a jednoduše dokonalou domácí pizzu.

Typický křupavý základ

Pomocí keramického convEGGtoru, který umístíte pod rošt, lehce přeměníte Big Green Egg na pec. ConvEGGtor funguje jako tepelný štít, který chrání potraviny před přímým vyzařováním tepla z uhlí. Víko EGG je v průběhu pečení vždy zavřené a tím je dosaženo rovnoměrného proudění teplého vzduchu, stejně jako v tradiční peci. Výhodou Big Green Egg je, že se oproti klasické peci rychleji zahřeje na potřebnou teplotu. Takže pizza bude připravena rychleji a navíc s nižší spotřebou paliva!

Použitím pečícího kamene, který položíte na rošt, získáte kompletní pizza pec. A jako bonus dodá teplý vzduch připravované pizze charakteristické aroma. Pak už stačí ta správná teplota.

pizza

Připravte si domácí pizzu

Vše, co potřebujete pro přípravu čerstvé domácí pizzy, kromě Big green egg, convEGGtoru a pečícího kamene je recept na těsto a domácí pizza omáčku a čerstvé suroviny, kterými pizzu obložíte. Inspirujte se klasickým receptem na pizzu Margherita. Jakmile zvládnete její přípravu, už nemůžete nic pokazit. Recept vám poslouží jako základ na další variace. Ať přidáte jakékoli suroviny, výsledkem bude skvělá domácí pizza jako z Itálie.

Pizza Margherita

INGREDIENCE

Těsto

  • 250 g mouky (nejlépe typ 00) + na posypání
  • 25 g droždí nebo 8 g instantního
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 polévková lžíce olivového oleje + na pomazání
  • 1 lžička cukru

Rajčatová omáčka

  • 1 malý stroužek česneku
  • 5 listů bazalky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka rajčatových kostek (400 g)

Obloha

  • 2 mozzarelly, každá o hmotnosti 125 g
  • 10 čerstvých listů bazalky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Příslušenství

  • convEGGtor
  • pečicí kámen
  • podložka pro přípravu pizzy
  • hliníková lopata na pizzu
  • kráječ na pizzu

PŘIPRAVTE TĚSTO A OMÁČKU

  1. Mouku se špetkou soli dejte do mísy. V jedné třetině vlažné vody rozmíchejte droždí a přidejte do mouky. Dolijte zbytek vody a promíchejte. Přidejte olivový olej a cukr. Takto připravenou směs hněťte po dobu alespoň 5 minut, snazší je to v mixéru nebo pomocí kuchyňského robota.
  2. yklopte těsto na pracovní desku a hněťte ručně další minutu. Mísu vymažte, vytvarujte těsto do pěkné koule a vložte do mísy. Zakryjte čistou vlhkou utěrkou a nechte kynout po dobu 2 hodin.
  3. Mezitím si oloupejte a najemno nakrájejte česnek. Nakrájejte lístky bazalky. Do hrnce nalijte olivový olej a zahřejte. Postupně vložte do hrnce všechny ingredience na omáčku a dle chuti přidejte sůl a pepř. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte asi 5 minut mírně dusit. Takto připravenou omáčku rozmixujte ručním mixerém a přelijte do misky.

ROZPALTE GRIL A UPEČTE PIZZU

  1. Zapalte dřevěné uhlí v Big Green Egg, vložte convEGGtor, rošt a pečicí kámen, zahřejte na 275–300 °C. Mezitím rozdělte těsto na poloviny a vytvarujte 2 bochánky. Podložku pro přípravu pizzy posypte moukou, položte bochánek těsta a vyválejte válečkem na těsto do tvaru pizzy.
  2. Hliníkovou lopatu na pizzu posypte moukou a vyválené těsto na ni přemístěte. Pomocí lžíce rozetřete od středu ke krajům polovinu připravené omáčky. Mezi okrajem pizzy a omáčkou nechte trochu místa. Jednu mozzarelu rozlámejte na kousky a dejte  na pizzu.
  3. Posypte pečicí kámen moukou. Připravenou pizzu přesuňte na pečicí kámen, zavřete víko a pečte asi 5 minut, dokud nebude pizza hotová. Mezitím si z druhé poloviny těsta a surovin připravte stejným způsobem druhou pizzu.
  4. Vytáhněte pizzu z EGG. Pokapejte olivovým olejem a posypte lístky bazalky. Hotovou pizzu nakrájejte a můžete podávat. Stejně tak připravíte a upečete i druhou pizzu.

vaření v přírodě

Čím ještě obložit na pizzu?

Základní recept na Margheritu snadno obměníte, a připravíte tak další klasiku pizzu Quattro Formaggi obloženou čtyřmi druhy sýrů. 

green eggVarianta Quattro Formaggi: 
Připravte těsto a omáčku podle receptu na Margheritu. Smíchejte 100 g strouhaného zralého sýru z kravského mléka,100 g strouhaného sýra pecorino, 80 g ricotty, 40 g gorgonzoly a 40 g parmazánu s nasekanými lístky z 1 větvičky z rozmarýnu a 10 lístky oregana. Připravte gril podle postupu v receptu na Margheritu.

Rozdělte těsto na 2 bochánky, jeden rozválejte a přesuňte na hliníkovou lopatu na pizzu posypanou moukou. Potřete rozválené těsto omáčkou a rozprostřete na ně polovinu sýrové směsi. Pokapte olivovým olejem a dále postupujte podle bodu 3 a 4 v receptu na Margheritu. 

Další recepty na pizzu a spoustu podobných dobrot + rady, tipy a návody, co všechno si ještě můžete připravit v keramickém grilu, najdete na stránkách Big Green Egg, kde se můžete i podívat na nabídku grilů, příslušenství a dalších doplňků.

Ještě Big Green Egg nevlastníte, ale uvažujete o jeho koupi? V tom případě můžete do konce června využít nabídky na nejoblíbenější modely velikosti M a L a zakoupit je u autorizovaných distributorů v setu se stojanem za výhodnou cenu.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč