19.06.2020 13:11

Opera v Šárce se letos kvůli koronaviru konat nebude

Akce Opera v Šárce, která divákům zdarma nabízí operní představení pod širým nebem v pražské přírodní rezervaci, se letos konat nebude. Důvodem je koronavirová pandemie, kvůli níž včas nezačaly přípravy kulturní události. Další představení se pravděpodobně odehraje 4. září 2021. Dnes to uvedl mluvčí městské části Praha 6, která akci spolupořádá, Ondřej Šrámek.

„V době, kdy měly probíhat klíčové přípravy na představení, nebylo jisté, zda vůbec bude možné představení uskutečnit a veškeré plány na jeho realizaci byly nejisté," uvedl Šrámek.

Letos se měla stejně jako loni hrát opera Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni v režii Jany Divišové a Renée Nachtigallové pod taktovkou dirigenta Jana Chalupeckého. Jaký titul divákům nabídne další ročník, který se bude konat v roce 2021, zatím není jasné. Konkrétní titul vyvstane z jednání se zástupci Národního divadla, jehož hudebníci a tanečníci v opeře účinkují. „Pro rok 2021 se nejspíš vrátíme k důstojnému titulu z domácí provenience," naznačil místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

Podle Šrámka městské části finanční škody zrušením akce nevznikly. „Koronavir řádil už od března, takže se s přípravami pořádně ani nezačalo. Nekupovali jsme žádnou inzerci, netiskli žádné letáky, nic," řekl ČTK. Dodal, že akce je pro diváky zdarma, náklady na její uspořádání hradí městská část za podpory magistrátu hlavního města.

http://operavsarce.cz/

Autor článku: ČTK: mlg, mal

Opera v Šárce se letos kvůli koronaviru konat nebude

Inscenace

25.04.2024

Východočeské divadlo Pardubice pokřtí CD muzikálu Makropulos musical

Východočeské divadlo před téměř dvěma lety uvedlo světovou premiéru muzikálu Makropulos musical z autorské dílny Petra Abrahama, Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. Novou adaptaci známého dramatu o touze po věčném mládí režíroval Petr Novotný, jenž se současně skrývá i pod pseudonymem tvůrce libreta Petra Abrahama. Čapkova Věc Makropulos v muzikálovém hávu slaví úspěchy nejen u diváků, kteří ji v anketě o nejoblíbenější inscenace VČD roku 2023 vynesli až na první příčku, oceňuje ji rovněž odborná kritika – muzikálová porota Cen Thálie zařadila Petru Janečkovou, představitelku hlavní role Emile Marty, do užší nominace na Cenu Thálie 2023 v oboru muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr.

25.04.2024

Květnové tipy z Divadla Viola: Vděk, Hodina diplomacie, Vyžeňte lvy!, Skorpios na obzoru, Hugo Haas a Adina Mandlová

Aktuální divadelní sezóna zvolna spěje k závěru, takže je ta správná chvíle vydat se ještě před prázdninami na některou z repríz úspěšných inscenací v Divadle Viola na Národní třídě. Úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm, je na programu 7. a 10. května od 20 hodin. V hlavních rolích divadelní adaptace novely proslulé francouzské prozaičky Delphine de Vigan Vděk excelují Klára Cibulková, Anna Kameníková a Ladislav Hampl.

25.04.2024

Slovácké divadlo uvede v premiéře napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců

Slovácké divadlo v sobotu čeká další premiéra. Tentokrát se do čela inscenačního týmu postavil emeritní ředitel slovácké scény a režisérská legenda Igor Stránský. Divákům představí napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců, kterou napsali francouzští autoři Vaché Katcha a Julien Sibre.