Původně byla tahle událost v diářích všech špičkových českých šéfkuchařů označená červenou hvězdičkou už na konci letošního března. Tehdy se měl vyhlašovat výběr prestižního gastronomického průvodce Michelin. Jenže kartami zamíchala pandemie koronaviru, a tak se Česko o svých michelinských hvězdách dozvědělo teprve tento pátek.

A žádná velká překvapení se nekonala – svoji hvězdičku obhájil famózní Field, michelinští komisaři úřadovali i o 300 metrů dál v rafinované La Degustation Bohême Bourgeoise. Obě restaurace dostaly znovu po jedné hvězdě. Ani letos tak pražské podniky neprolomily ledy, že by Česko poprvé v historii mělo svoji dvouhvězdu.

„Letošní obhajoba byla pro nás obzvlášť důležitá a přiznám se, že z ní mám ještě větší radost než obvykle,“ řekl k michelinským novinkám šéfkuchař Fieldu Radek Kašpárek. „Je to skvělá zpráva, kterou jsme už potřebovali slyšet.“

Do výběru míst, která podle michelinského průvodce stojí za návštěvu a obdržela ocenění Bib Gourmand, se dostaly restaurace Divinis, Eska, Sansho a Na Kopci. Celkově komisaři v Česku hodnotili 31 podniků – ale jen v Praze. Mimo hlavní město, třeba do oceňovaného olomouckého podniku Entrée, ani nezavítali.

Michelinské menu za pár stovek

Hvězdné potvrzení úrovně českých michelinek přichází ve chvíli, kdy obě nasadily překvapivě přívětivá polední menu. Našinec si tak několikachodový michelinský oběd může poprvé v Praze dát doslova za pár stovek.

Po pauze v nouzovém stavu, kdy Kašpárkův tým vařil obědy pro zdravotníky v nemocnicích Na Františku a Pod Petřínem, se Field na konci května znovu otevřel hostům s novým menu, jehož součástí jsou k obědu taky tři chody za něco přes pět stovek. Vyladěná ochutnávka, která má pomoct přilákat novou českou klientelu a vykrýt tím výpadek turistů.

Podobně nečekané menu zavedli v květnu i v La Degustation. Podnik ze skupiny Ambiente Tomáše Karpíška, v němž je pánem šéfkuchař Oldřich Sahajdák, po nucené pauze otevřel s obědy od 600 a tříchodovými večeřemi v ceně okolo 900 korun. „I velké degustace chceme zachovat, protože věříme, že pořád budou lidé, kteří budou chtít jít na gastronomickou operu. I když jich asi bude míň,“ vysvětloval změny majitel Ambiente Tomáš Karpíšek.

„Budeme vařit pořád stejně, kvalitně, poctivě, jen to budeme servírovat jinak,“ dodává Karpíšek s vědomím, že byznys La Degustation stál před pandemií z velké části na zahraničních hostech, jejichž návrat bude vzhledem k uzavřeným hranicím složitější.