Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika letos klesne o 6,2 procenta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Česká ekonomika podle prognózy úvěrové pojišťovny Coface v roce 2020 klesne o 6,2 procenta. V roce 2021 přijde oživení, kdy růst HDP dosáhne 4,8 procenta, uvedl generální ředitel Coface pro ČR a Slovensko Ján Čarný. Coface zhoršila rating 71 zemím, což je 40 procent ekonomik světa. Mezi nimi je i Česko.

"I přesto, že se ve většině evropských zemí po uvolnění protiepidemických opatření opět zvyšuje ekonomická aktivita, tak ani toto postupné a částečné oživení nevymaže negativní dopady předchozích omezení na globální růst. Očekáváme, že při 4,4procentním poklesu světového HDP bude recese v letošním roce silnější, než byla ta v roce 2009," upozornil Čarný.

Česká ekonomika v letošním roce podle výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 13 tuzemských odborných institucí kvůli dopadům koronaviru klesne o 7,6 procenta. Příští rok by ale měla stoupnout o 5,8 procenta. Ministerstvo financí v dubnové prognóze čekalo letos pokles české ekonomiky o 5,6 procenta. Česká národní banka očekává pokles ekonomiky o osm procent, Mezinárodní měnový fond o 6,5 procenta a OECD o 9,6 procenta.

Navzdory očekávanému oživení v roce 2021 s růstem o 5,1 procenta za předpokladu, že nenastane druhá vlna pandemie, bude podle Coface HDP v eurozóně, v USA, Japonsku a Velké Británii meziročně o dva až pět procentních bodů nižší.

Navzdory opatřením na podporu překonání dopadů pandemie se zvýší počet firem, jež se ocitnou v platební neschopnosti. Coface očekává, že v USA stoupne počet firem v platební neschopnosti o 43 procent, ve Velké Británii o 37 procent, v Japonsku o 24 procent, ve Francii o 21 procent a v Německu o 12 procent.

I mnohé rozvíjející se ekonomiky budou ovlivněny ekonomickými důsledky karanténních opatření, zejména poklesem příjmů z cestovního ruchu, návratem pracovní síly ze zahraničí a v neposlední řadě i poklesem příjmů z těžby surovin, jejichž ceny klesly. V Brazílii tak Coface očekává růst firem v problémech o 44 procent a v Turecku o 50 procent. Ve srovnání s rokem 2019 se tak do roku 2021 zvýší celosvětově počet firem v platební neschopnosti o jednu třetinu.

"V příštích měsících neočekáváme v ČR výrazný nárůst platební neschopnosti. A to díky balíkům opatření přijatých českou vládou na podporu ekonomiky včetně ochranných lhůt u požadavků na insolvence. Tato opatření firmám pomohou a zbrzdí nárůst insolvencí. Jakmile však pominou, ne všechny podniky se vrátí k ziskovému podnikání. Očekáváme proto, že v roce 2021 v ČR vzroste platební neschopnost," uvedl Čarný.

Tento prudký nárůst platební neschopnosti se odráží i v růstu krátkodobého úvěrového rizika firem (na šest až 12 měsíců). Současně je i důvodem zhoršení hodnocení rizika jednotlivých zemí, které pravidelně sestavuje Coface. Zhoršení rizikovosti nastalo u 71 zemí, což je více než 40 procent ekonomik světa. Při hodnocení Coface vychází z makroekonomických, finančních a mikroekonomických údajů.

Pohoršila si také ČR, která v Coface Barometru za druhé čtvrtletí 2020 získala hodnocení A4 místo původního A3. Do poklesu o jeden stupeň rizikovosti se promítá zhoršení hodnocení rizikovosti jednotlivých odvětví české ekonomiky. Nejvíce si v hodnocení obchodního rizika pohoršily automobilový průmysl a doprava. Obchodní riziko v těchto odvětvích je nyní pojišťovnou Coface hodnoceno jako velmi vysoké. Na vysoké riziko se propadl maloobchod, textilní a dřevařský průmysl.

Coface patří mezi největší úvěrové pojišťovny světě, posuzuje rizikovost zemí podle platební neschopnosti firem ve 162 zemích.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy