Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Přístup obchodních center ke snižování nájmu se liší, některá za snížení požadují prodloužení smluv

Na Novém Smíchově úplně uzavřeli některá patra. Vzhledem k sobotním vládním opatřením byla z důvodu omezení šíření nového typu koronaviru uzavřená velká obchodní centra. K dispozici jsou jen ty nejnutnější obchody, jako je například prodej potravin, drogerie či lékárny. foto: Michal Turek MAFRA

Praha - Přístup obchodních center působících na českém trhu ke snižování nájmu o 30 procent k umožnění využití státní podpory se podle zjištění liší. Některá centra potvrdila, že si slevu nijak nepodmiňují, jiná vycházela nájemcům vstříc již v předchozích měsících. Další majitelé za snížení požadují prodloužení smluv.
  18:57

MPO v pátek zveřejnilo výzvu k programu COVID nájemné, žádosti začne přijímat 26. června. Maloobchodníkům, kteří kvůli vládním opatřením museli kvůli vládním opatřením zavřít nebo omezit provoz, stát za duben, květen a červen poskytne 50procentní dotaci na nájem. Podmínkou je snížení nájemného majitelem o 30 procent, pětinu musí doplatit nájemník.

Snížení nájmu prodloužení smluv o tři nebo šest měsíců, případně změnu chtějí spojit s obnovením stávajících smluv. Smlouvy na delší období jsou výhodnější z pohledu investorů i bank. Zdroj dále řekl, že nebude jednotně přistupovat ani ke všem nájemcům. Někteří mají totiž ještě lepší tržby než loni, přestože měli měsíc a půl zavřeno nebo fungovali v omezeném provozu. Naopak nájemcům, kteří měli otevřeno, ale tržby se jim výrazně propadli, také bez ohledu na program, poskytnou slevu.

Členové nově vzniklé Retailové asociace si ovšem stěžují, že majitelé požadují prodloužení smluv i o deset let za zvýšený nájem, jinak cenu na duben až červen o 30 procent nesníží. Asociaci se dále nelíbí, že program vylučuje obchodníky, kteří měli otevřeno, ale zaznamenali značný propad tržeb.

Havlíček připraví program pro firmy, které kvůli koronaviru přerušily činnost a musely platit nájem

„Dlouhodobých vztahů s nájemci si vážíme a jsme připraveni s nimi jednat o slevě tak, aby získali maximum dotací a žádné dodatečné podmínky jim plošně nedáváme. Mohou ale existovat specifické případy, kdy smlouva například skončila v průběhu období uzavření centra,“ uvedla provozní ředitelka skupiny Unibail-Rodamco-Westfield pro Českou a Slovenskou republiku Karolina Šustrová. Skupina v ČR provozuje Westfield Chodov, Centrum Černý Most a Metropoli Zličín.

„Našim nájemcům jsme ještě před ustanovením COVID nájemného nabídli slevu 50 procent jak na nájemné, tak i služby na dobu, kdy jsme museli z rozhodnutí vlády mít zavřené naše centrum. Zároveň nyní připravujeme vše pro to, aby byli nájemci úspěšní při svých žádostech v dotačním programu,“ řekl ředitel Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma Jan Procházka.

Poskytnutí slevy už před měsícem avizovala také společnost CPI Property Group, která v ČR provozuje 14 obchodních center. Situaci řeší s nájemci podle dřívějšího vyjádření individuálně. „Jsme rádi, že je tady cesta, jak vyjít nájemcům vstříc a zároveň tím neohrozit vlastní závazky vůči našim věřitelům,“ uvedl za CPI Propery Group Petr Brabec.

Parametry programu COVID nájemné zájemci najdou na webu ministerstva průmyslu a obchodu. Žádosti se budou podávat elektronicky přes informační systém. Na program je z vládního rozpočtové rezervy vyčleněno pět miliard korun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!