Pro koho je příprava kávy v moka konvičce

moka konvička

Moka konvička, nejprodávanější kávovar na světě, který vám navíc nezruinuje účet. V Itálii najdete téměř v každé domácnosti minimálně jednu a úspěch slaví i ve zbytku světa. Proč byste měli tento stylový kousek mít doma i vy?

Jak to všechno začalo

Před více než 100 lety založil Alfonso Bialetti firmu, ve které tvořil polotovary z hliníku. Polotovary ho ale dlouho nebavily, tak začal vytvářet hotové výrobky a v roce 1933 přišel na trh s novým vynálezem, a tak vznikla moka konvička.

Díky ambicióznímu synovi Renatovi, skvělému designu a jednoduchosti použití se „bialettka“ brzy stala jedničkou na trhu s konvičkami na kávu. Dnes se vyrábí v mnoha provedeních, z různých materiálů a dokonce i elektrická, ke které nepotřebujete sporák.

Káva z moka konvičky

Pro koho je tedy moka konvička vhodným pomocníkem pro přípravu kávy doma? Máte rádi silnou kávu typu espresso, potrpíte si spíše na výraznější, čokoládové až hořké chuti a nechcete do kávovaru investovat moc peněz? Moka konvička pro vás možná bude tou správnou volbou.

Nedostanete sice espresso jako z kavárny, ale s minimálním úsilím se mu velmi přiblížíte. Moka konvička je jednoduchý a rychlý způsob přípravy šálku plného chuti s výrazným aroma. Běžný šálek připravený v bialettce má asi 50 ml.

Pro porovnání, espresso má přibližně 30 ml. Espresso z kávovaru je také silnější, jelikož pro jeho přípravu použijeme cca 9 barů, moka konvička dosáhne pouhých 2.

Prvních pár pokusů bude možná trochu náročnějších, časem si ale vypilujete vlastní postup a moka konvička se stane neodmyslitelnou součástí vašeho rána.

Použití moka konvičky

To, že nepotřebujete žádné baristické dovednosti, je základem úspěchu bialettky. Vystačíte si se sporákem, mletou kávou (v případě, že chcete zážitek posunout na vyšší stupeň, zapřemýšlejte nad investicí do mlýnku na kávu) a vodou.

  1. Spodní část naplňte vodou po ventil. Tip: Pokud použijete horkou vodu, urychlíte proces zahřívání a zamezíte přepalování kávy.
  2. Prostřední komoru naplňte kávou. Nepěchujte, pouze uhlaďte. Káva by měla mít jemné mletí, ale hrubší, než na espresso.
  3. Pevně zašroubujte vrchní díl a přesuňte konvičku na sporák.
  4. Na nižším plameni přiveďte k varu, a jakmile káva probublá do horní části, ihned stáhněte z ohně a přelijte do šálků. Tip: že je káva hotová poznáte podle sluchu, zvuk bublání se změní. Chce to jen trochu cviku a naučíte se svou konvičku poslouchat.