Zalehlé ucho: vše co potřebujete vědět

16. prosince 2020 22:00

I když zalehlé ucho nemusí pacientovi způsobovat žádné bolesti či potíže, zhoršení sluchu a pocit ucpaného, zalehlého ucha, patří mezi velmi nepříjemné příznaky. Někdy dojde k samovolnému uvolnění zalehnutého ucha do několika málo hodin nebo dní.

Obsah článku

  1. Příčiny zalehlého ucha
    1. Ucpání (zablokování) Eustachovy trubice
    2. Rychlé změny okolního tlaku vzduchu (potápění, pobyt v horách, let letadlem, apod.)
    3. Ušní maz
    4. Neurinom akustiku
  2. Léčba zalehlých uší
    1. Valsalvův manévr
    2. Inhalace páry
    3. Odstraňte z uší zachycenou vodu
    4. Volně prodejné léky
    5. Ušní kapky
  3. Kdy vyhledat lékaře?
  4. Co si z článku odnést?

Léčba zalehlého ucha závisí na vyvolávající příčině a spočívá v propláchnutí uší, užívání léků a v některých případech může být nutná i operace.

Příčiny zalehlého ucha

Příčin zalehlých uší je hodně, přičemž mezi ty nejčastější, mimo jiné, patří:

Ucpání (zablokování) Eustachovy trubice

Jednou z nejčastějších příčin zalehlých uší je ucpaná Eustachova trubice, která spojuje střední ucho s hrdlem. Za normálních okolností odtéká tekutina a hleny ze středního ucha Eustachovou trubicí do krku a následně je polykáme.

Pokud je Eustachova trubice z nějakého důvodu ucpaná nebo zúžená, nemohou hleny ani přebytečná tekutina ze středního ucha volně odtékat, což vede k jejich hromadění ve středním uchu a pocitu zalehlého ucha.

K ucpání Eustachovy trubice často dochází při infekčních onemocněních (nachlazení, chřipka nebo zánět vedlejších dutin nosních – sinusitida) nebo u alergií (například u alergické rinitidy).

Kromě zalehlého ucha patří mezi další příznaky ucpání Eustachovy trubice při infekčním onemocnění nebo alergii také například:

  • vodnatá rýma
  • kašel
  • kýchání
  • bolest v krku

Ucpanou Eustachovu trubici je nutné odblokovat, protože pokud hleny a tekutiny nemohou ze středního ucha volně odtékat hrozí riziko bakteriálních či virových infekcí středního ucha.

Další častou příčinou zalehlých uší je zánět zevního zvukovodu neboli plavecké ucho.

Při tomto onemocnění dochází k zanesení mikrobů (baktérií, virů nebo plísní) do zevního zvukovodu z vody (například při koupání nebo sprchování), což může vyvolat zánět.

Mezi další příznaky zánětu zevního zvukovodu, mimo jiné, patří:

Rychlé změny okolního tlaku vzduchu (potápění, pobyt v horách, let letadlem, apod.)

Eustachova trubice je, mimo jiné, odpovědná za vyrovnávání tlaku ve středním uchu. Ve vyšších nadmořských výškách je ale někdy velmi obtížné rychle tlak vyrovnat, což vede k pocitu tlaku v uších až zalehnutí uší.

Stává se to zejména při potápění, vysokohorské turistice, při létání letadlem a dalších aktivitách, kdy se pohybujeme v prostředí, kde dochází k rychlým změnám atmosférického tlaku v okolí.

Někdy při rychlých změnách nadmořské výšky dochází jen k zalehnutí jednoho ucha, zatímco jindy pacientovi zalehnou obě uši.

U vysokohorské nemoci, která vzniká při rychlém výstupu do vysokých nadmořských výšek, se kromě zalehnutí uší mohou objevit i další příznaky, jako jsou bolest hlavy, nevolnost, závrať či motání hlavy a/nebo dušnost.

Ušní maz

Ušní maz pomáhá čistit zvukovod a další části ucha a brání pronikání prachu a dalších cizorodých látek dovnitř ucha.

Za normálních okolností je ušní maz měkký, ale v některých případech může ve zvukovodu zatvrdnout a způsobit jeho zablokování.

V takovém případě se, kromě zalehnutí postiženého ucha, objevují také následující příznaky:

  • bolest ucha
  • zvonění v uších (tinnitus)
  • závrať nebo motání hlavy

Jednou z častých příčin zablokování zvukovodu ušním mazem je čištění uší vatovými tyčinkami nebo jinými nevhodnými prostředky, které zatlačí ušní maz hlouběji do ucha, kde dojde k jeho nahromadění a ztvrdnutí.

Proto si nikdy nečistěte uši vatovými tyčinkami, ale vždy si raději do ucha jen kápněte několik kapek ušních kapek, borové vody nebo jiné vhodné látky na změkčení a rozpuštění ušního mazu.

Vhodné přípravky vám doporučí lékař nebo lékárník.

Neurinom akustiku

Neurinom akustiku (též vestibulární schwannom) je nezhoubný (benigní) nádor 8. hlavového nervu, který vede z vnitřního ucha do mozku (sluchově-rovnovážný nerv, latinsky nervus vestibulocochlearis).

Tyto nádory jsou obvykle malé a pomalu rostoucí.

Nicméně při jejich zvětšování mohou způsobit útlak nervů ve vnitřním uchu, což se může projevit zalehnutím ucha, zhoršením sluchu až úplným ohluchnutím a/nebo zvoněním v uších (tinnitus).

Léčba zalehlých uší

I když jsou zalehlé uši velice nepříjemný problém, ve většině případů přináší úlevu poměrně jednoduchá opatření a není nutné hned běžet k lékaři.

Valsalvův manévr

Tento jednoduchý trik pomáhá otevřít a odblokovat Eustachovu trubici. Provádí se tak, že se zhluboka nadechnete, zadržíte dech, zmáčknete křídla nosu k sobě a se zavřenými ústy pomalu nosem vydechnete. Při Valsalvově manévru vzniká ve středoušní dutině tlak, který odblokuje ucpanou Eustachovu trubice a uvolní zalehlé uši.

Snažte se nevydechovat příliš silně, aby nedošlo k poškození bubínku.

Jakmile se vám s pomocí Valsalvova manévru podaří uvolnit zalehlé ucho, žvýkejte žvýkačku nebo začněte lízat lízátko, abyste Eustachovu trubici udrželi dále otevřenou.

Inhalace páry

V koupelně si napusťte do vany horkou vodu a ve vzniklé páře seďte po dobu 10. – 15. minut. Nelezte do horké vody, ale posaďte se například na kraj vany a inhalujte vodní páru, která pomáhá uvolnit ucpanou Eustachovu trubici.

Můžete také vyzkoušet teplé obklady na zalehlé ucho, které mají stejný účinek.

Odstraňte z uší zachycenou vodu

Zastrčte do zalehlého ucha ukazováček a pomalu jím pohybujte nahoru a dolů. Tato technika pomáhá odstranit vodu zachycenou v uchu. Jiným způsobem jak odstranit vodu z uší je s pomocí vysoušeče vlasů (fénu), který zapněte na střední teplotu a foukejte jím do zalehlého ucha ze vzdálenosti zhruba 10 cm.

Volně prodejné léky

Mezi volně prodejné léky, které pomáhají uvolnit zalehlé ucho, patří, mimo jiné, dekongestiva (léky na uvolnění ucpaného nosu a ucha) nebo antihistaminika (pomáhají zmírnit příznaky alergie a tím uvolnit zalehlé ucho).

Poraďte se se svým lékařem o vhodných lécích na uvolnění zalehlého ucha podle vyvolávající příčiny, nepřekračujte denní doporučené dávky těchto léků a pečlivě čtěte příbalový leták a dodržujte pokyny v něm uvedené.

Ušní kapky

Ušní kapky pomáhají jednak změkčit ušní maz a vypláchnout jeho přebytek z uší a speciální antibiotické ušní kapky rovněž pomáhají v léčbě ušních infekcí, které jsou jednou z častých příčin zalehnutého ucha.

Na změkčení ušního mazu můžete použít speciální ušní kapky, nebo několik kapek dětského oleje či peroxidu vodíku.

Po aplikaci kapek do uší držte hlavu skloněnou na stranu alespoň několik sekund tak, aby rozpuštěný ušní maz mohl z ucha vytéci.

Nejsilnější a nejúčinnější ušní kapky na odstranění přebytečného ušního mazu a odblokování zalehlého ucha, jsou k dispozici na lékařský předpis.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud se vám zalehnuté ucho nepodaří vyléčit výše uvedenými postupy nebo pokud máte uši zablokované ušním mazem, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Ušní lékaři mají k dispozici speciální nástroje na proplachování a odstraňování ušního mazu, které fungují na principu podtlaku.

V případě zánětů Eustachovy trubice nebo jejího zablokování, mohou lékaři předepsat následující léky:

  • antibiotika (na ušní infekce nebo infekce vedlejších dutin nosních)
  • antimykotika (léky proti plísním, které se používají zejména v léčbě zánětu zvukovodu)
  • antihistaminika (pomáhají zmírnit příznaky alergií)

Vzhledem k tomu, že mezi doprovodné příznaky zalehlého ucha patří i bolest (zejména v případě ušních infekcí), může vám lékař doporučit užívání volně prodejných léků proti bolesti, jako jsou:

Vzhledem k tomu, že neurinom akustiku je benigní nádorová léze, doporučuje se operace pouze v případě, že tento nádor je tak velký, že negativně ovlivňuje sluch pacienta či mu způsobuje takové obtíže, které podstatně zhoršují kvalitu jeho života.

Co si z článku odnést?

Zalehlé ucho je většinou jen dočasným problémem, se kterým se můžeme setkat při ušních infekcích, alergiích, prudkých změnách atmosférického tlaku (například při létání letadlem nebo potápění), ale také u některých nádorových onemocnění, jako je například neurinom akustiku.

Ve většině případů tento problém odezní sám, bez nutnosti jakékoli léčby.

V případě, že se váš stav nelepší a nefungují výše uvedené tipy pro domácí léčbu (Valsalvův manévr, teplé obklady na ucho, odstranění vody z uší, apod.) vyhledejte lékařskou pomoc.

To platí zejména v případě, kdy se, kromě zalehlého ucha, objeví také další příznaky, jako jsou bolesti, zčervenání, výtok, bolest, zvonění v uších nebo náhlé zhoršení či ztráta sluchu.

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Healthline.com

Zdroje obrázků:

Canva.com

Článek naposled aktualizován: 16. prosince 2020 22:00
Datum příští revize: 16. prosince 2022 22:00
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace